I juni stod det klart att Floda friskola skulle läggas ner. Kommunen, som är skyldig att erbjuda eleverna plats, mobiliserade för att med kort varsel kunna ge besked om skolplacering.
Elever upp till årskurs sex placerades på skolor utifrån upptagningsområden. Men ett 20-tal föräldrar vars barn har Valla som hemskola sökte och fick plats i Sköldinge skola.
– Vi ville ha en skola som var likvärdig Floda, med skogen intill, säger Helena Ekdahl, vars son ska börja i årskurs sex i Sköldinge på måndag.
Föräldrarna uppmanades att ansöka om skolskjuts, vilket de gjorde. Under sommaren har familjerna väntat förgäves på besked.
Först i mitten av förra veckan kom ett besked med posten: samtliga hade fått avslag på ansökan om skolskjuts i mån av plats. Motivering: det finns ingen plats ledig i befintliga skolskjutsar.
– Vi vill veta varför vi får avslag så sent, säger Helena Ekdahl som tillsammans med övriga berörda familjer har haft ett möte och därefter kontaktat kommunen i ärendet.
Familjerna är besvikna för att de fick intrycket att kommunen ville samverka för att det ofrivilliga uppbrottet från Floda friskola skulle göras så lindrigt som möjligt. Nu anser de att ärendet är illa skött.
Föräldrarna vill veta hur mycket mer det skulle kosta att köra barnen till Sköldinge i stället för Valla, samt vad det innebär för Valla skola om de berörda eleverna byter till sin hemskola. Föräldrarna undrar också hur beslutet överensstämmer med den kommunala miljöpolicyn, om barnen skjutsas i bilar i stället för en miljögodkänd buss. För åtminstone Helena Ekdahls familj vill hålla fast vid valet av skola.
– Vi har lite närmare till Sköldinge. Vi kommer inte att byta skola, utan vi ska lösa det på något sätt.
Enligt Jörgen Rüdeberg, verksamhetschef på bildningsförvaltningen, är det sena skolskjutsbeskedet helt i sin ordning. Besked kan inte ges förrän schemaläggning och tjänstefördelning på skolorna är klara.
Skolskjutsarna läggs efter barnen som ska gå på sin hemskola. Sedan får övriga åka med om det finns plats och om det inte kostar extra för kommunen.
– Skollagen är tydlig på den här punkten, säger Rüdeberg.
Många Flodabarn ville gå i Sköldinge, och skolskjutsen dit är fullsatt.
– Om vi utökar skolskjutsen till Sköldinge blir det runt 100000 kronor dyrare.
Jörgen Rüdeberg säger att det finns plats i Valla skola för elever som vill byta till hemskolan efter beskedet. Enligt honom var dock föräldrarna beredda att själva ordna skjuts till Sköldinge om barnen fick plats där.
– Jag vill hävda att de var medvetna om att barnen kanske inte skulle få skolskjuts.
När det gäller miljöaspekten påpekar han att han som tjänsteman har att efterleva skolskjutsreglementet. Men han tillägger att många barn har fritidsplats, och därmed ändå får skjuts till och från skolan.