Redan under fredagen såg både Trafikverket och SMHI problemen framför sig. Mildluft och regn väntades dra in över landet, och vålla bekymmer på vägarna i bland annat Sörmland. Båda myndigheterna gick ut med varningar för plötslig ishalka.

‒Det kan bli ganska stora problem under lördagen, sa Lasse Rydqvist på SMHI till tidningen.

Och problemen har inte låtit vänta på sig. Flera trafikolyckor har inträffat under natten mot lördagen och lördagsmorgonen, och det uppges vara halt på vägarna i hela länet.

Vid halv ett i natt kolliderade en personbil med flera rådjur på väg 53 vid Oxbro söder om Sparreholm. Det är okänt om det var halt på platsen just då, men vägavsnittet är ett av de vägavsnitt som uppges drabbade av ishalka.

Strax efter klockan sex på lördagsmorgonen inträffade en singelolycka på vägen mellan Tumbo och E20 utanför Eskilstuna, i höjd med Broby. En bil körde av vägen och fattade därefter eld.

‒Det voltade och brann för fullt när vi kom dit. Den är helt utbränd nu, berättar Hans Tollbom, inre befäl på Räddsam Mälardalen som dirigerar räddningstjänsten i bland annat Eskilstuna.

Kvinnan som körde bilen tros ha klarat sig utan allvarligare skador, trots den dramatiska olyckan.

‒Jag vet inte exakt hur det är med henne, men hon kunde själv ta sig ur bilen och ta sig till en grannfastighet och larma, berättar Tollbom.

Någon halvtimme senare, vid sjutiden på lördagsmorgonen, körde en personbil in i mitträcket vid Trosaavfarten på E4. Föraren uppges ha varit ensam i bilen och fått ont i ett ben. Enligt SOS Alarm är det halt på platsen. Föraren fördes till sjukhus, men tros inte vara allvarligt skadad.

– Vi fick rulla undan bilen, det var lite lösa delar, säger Stefan Karlsson som är insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Han varnar för att det är halt i östra Sörmland, framförallt på småvägarna.

– Det är ren ishalka på småvägarna inåt land där det är lite kallare än vid kusten. Men än så länge har vi klarat oss trots det, säger Karlsson.