Fler unga bor kvar hemma hos föräldrarna

Allt fler unga tvingas att bo kvar hemma. Bristen på billiga bostäder kan till och med påverka valet av vidareutbildning.

Scott Leiker, Josefin Wistrand, Jovan Ivanović och Mikaela Augustsson läser Estetiska programmet på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm. Tre av dem oroar sig för att det ska bli problem att hitta boende i framtiden.

Scott Leiker, Josefin Wistrand, Jovan Ivanović och Mikaela Augustsson läser Estetiska programmet på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm. Tre av dem oroar sig för att det ska bli problem att hitta boende i framtiden.

Foto: Stina Järperud

Sörmland2019-12-02 04:30

Hyresgästföreningens nya rapport "Unga vuxnas boende i Sverige 2019" visar att 27 procent av Sveriges unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar, trots att 85 procent av dem hellre vill ha ett annat boende. Undersökningen görs vartannat år via en webbpanel och omfattar unga mellan 20 och 27 år. 

– Det finns inga billiga lägenheter. Många studerar och de har inte råd med eget boende, säger Anders Hördin, vice ordförande i Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker.

För att bryta ut siffrorna kommun för kommun så får man gå till Statistiska centralbyråns statistik från 2017. Där räknas 21- till 24-åringar som bor hemma. 

Gnesta har högst andel hemmaboende jämfört med de andra kommunerna i Sörmland. Här bor 52,8 procent på samma adress som sina föräldrar. Motsvarande siffra för riket är 38,3 procent. Andelen har ökat i alla Sörmlandskommuner sedan mätningen 2000. 

63 procent av hyresrätterna i Gnesta ägs av det kommunala fastighetsbolaget Gnestahem där Hans Persson är vd. 

– Vi har en kötid på i snitt tre år. Ungdomar söker lägenhet hos oss som vem som helst, de har ingen gräddfil. Men vi har ändrat så att man kan ställa sig i kö från att man är 16 år, istället för 18 år som det var tidigare. 

Minst 18 år och en bruttoinkomst ungefär tre gånger så stor som hyran krävs för kunna skriva ett hyreskontrakt med Gnestahem.

I maj står ett nytt hus med 44 ettor och tvåor klart i Gnesta. För att hålla byggkostnaderna och hyresnivåerna nere, har Gnestahem valt ett så kallat koncepthus, med standardiserad inredning och yteffektiv planlösning.

–  Man måste bygga fler mindre lägenheter och det är så vi kommer att göra, säger Hans Persson.

Katrineholm är den Sörmlandskommun som har lägst andel hemmaboende. Trots det är det svårt att få tag i mindre lägenheter, med överkomlig hyra, enligt Hyresgästföreningens Anders Hördin. Han tror att lösningen är att bygga fler billiga lägenheter med lägre standard och att "öronmärka" allmännyttans minsta lägenheter till ungdomar.

– Man bygger lite för lyxigt. Man behöver inte ha diskmaskin, parkett- och klinkergolv, säger Anders Hördin.

Enligt Hyresgästföreningens rapport oroar sig mer än var tredje ung för att inte hitta något boende i framtiden. När tidningen träffar fyra sistaårselever på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm så håller tre av dem med i påståendet och oroas främst över att få tag i en studentbostad.

– Det vore tråkigt om man måste välja vidareutbildning efter var man kan få tag på en sovplats, säger Scott Leiker.

Mikaela Augustsson vill studera kriminologi på Örebro universitet. 

– Jag planerar att flytta hemifrån i sommar om jag hittar nåt. Jag står i bostadskö i Örebro och har en syster där som jag kan bo hos så länge, säger hon.

Att ta hjälp av föräldrarna för att köpa en bostadsrätt är inget alternativ för de fyra 18-åringarna i Katrineholm. De vill alla stå på egna ben men samtidigt flytta hemifrån så snart som möjligt.

Enligt hyresgästföreningen har hälften av de unga vuxna som bor i bostadsrätt fått ekonomisk hjälp av familj eller vänner för att kunna köpa sin bostad. 

– Det är sjukt höga priser på bostadsrätter och ska man hyra lägenhet är det också dyrt. Jag siktar på att jobba, bo hemma ett par år och spara pengar till en bostadsrätt, säger Josefin Wistrand.

– Jag har tittat på en utbildning i Eskilstuna. Men jag är osäker på om jag kan få en bostad där, säger Jovan Ivanović.

Scott Leiker, Josefin Wistrand, Mikaela Augustsson och Jovan Ivanović läser Estetiska programmet på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm. Tre av dem oroar sig för att det ska bli problem att hitta boende i framtiden.
Scott Leiker, Josefin Wistrand, Mikaela Augustsson och Jovan Ivanović läser Estetiska programmet på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm. Tre av dem oroar sig för att det ska bli problem att hitta boende i framtiden.
Unga vuxna i Sörmland

Andel hemmaboende unga vuxna (21-24 år) i procent efter region 2017. Siffrorna inom parentes är för år 2000.

Vingåker  39,6  (33,8)

Gnesta  52,8   (41,4)

Nyköping 34,7  (31,1)

Oxelösund  36,6  (27,0)

Flen  39,4   (32,3)

Katrineholm   32,1  (26,9)

Eskilstuna  33,2  (24,5)

Strängnäs  45,1  (33,6)

Trosa  47,2  (40,2)

Hela riket  38,3  (30,5)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!