Det har nu gått två veckor sedan de första utbrotten av den resistenta tarmbakterien VRE konstaterades på lasarettet i Nyköping.

Då var fyra personer smittade, sedan dess har siffran fortsatt att stiga.

Efter den gångna helgen var 19 personer antingen smittade eller misstänkt smittade. Under onsdagen gick Landstinget Sörmland ut med att VRE bakterien har spridit sig ytterligare, och nu har 33 personer smittats.

Landstinget meddelar vidare att smittspårning pågår och närmare 400 patienter har antingen fått eller kommer att få brev hem med uppmaning att testa sig, skriver landstinget på deras hemsida.

Samtliga smittade i Nyköping är patienter som har varit inlagda på sjukhuset för vård och VRE sprids vanligtvis i just sjukhusmiljö.

Redan i samband med de första fallen konstaterade fallen så varslade lasarettet om att det skulle komma att påverka verksamheten.

– Situationen på lasarettet kommer att vara ansträngd en tid framöver. Det här påverkar hela verksamheten på Nyköpings lasarett, sa Maria Söderkvist som är divisionschef inom Medicinsk Service för två veckor sedan.

För att förhindra ytterligare spridning så måste lokaler på sjukhuset tömmas och rengöras.