Maximal rörelseenergi på Hammarvallen

Rörelseglädje, nappatag och en och annan skvätt tårar. Under söndagen möttes juniorbrottare från Sörmland i en nybörjartävling.

Kristina Edenstig och Montana Andersson pustar ut efter att ha gått en brottningsmatch mot varandra. Även om det är tuffa tag på mattan, knyts vänskapsband utanför den.

Kristina Edenstig och Montana Andersson pustar ut efter att ha gått en brottningsmatch mot varandra. Även om det är tuffa tag på mattan, knyts vänskapsband utanför den.

Foto: Emma Eriksson

Flens kommun2019-11-24 16:36

Nere i brottningshallen på Hammarvallen är det full fart med grepp och kast om vartannat. Det är tropiskt varmt och juniorerna från sex år och uppåt ger järnet. Det gäller att koppla greppen snabbt och när domaren slår handflatan i mattan är matchen över.  

På en matta intill tumlar brottarnas småsyskon runt. Tyra, 3 år jagar runt sin ettårige lillebror Folke och brottar ner honom i ett huj, medan storebror Sven, 6 år gör sig redo för match.

– Jag vill att barnen ska röra på sig och utforska sina begränsningar. I Flens BK är det så bra tränare och gemenskap, säger barnens mamma Maria Bergman.

Elvaåriga Montana Andersson från Flens BK och tioåriga Kristina Edenstig från Nykvarns brottarförening pustar ut efter att ha gått en match mot varandra.

– Min kompis Engla höll på med brottning och det lät jättekul, så jag började jag med för ett år sedan. Vi är hälften killar och hälften tjejer i min klubb, berättar Kristina.

–  Jag är den enda tjejen i Flens BK, så jag får brottas med killarna, men det går bra det med. Min pappa Frank var brottare och jag började när jag var sju år, men höll det hemligt. Min första tävling skickade vi en bild till pappa som överraskning och han blev jätteglad. Pappa tog OS-brons, men jag ska ta guld, berättar Montana.

Båda tjejerna berättar att de ofta grät när de började träna brottning.

–  Det är hårt, ibland kan greppen göra ont och man kan landa fel. Man behöver tålamod, träning och vinnarskalle för att bli en bra brottare, men man får inte vara en dålig förlorare, säger Montana.

Förutom kondition och styrka, ger brottningen dem dessutom en rejäl skrälldus självförtroende.

–  Man får inte använda greppen utanför träningen, men det är skönt att veta att man kan försvara sig om något skulle hända, säger Kristina.

Fredrik Karlsson är engagerad i Sörmlands brottningsförbund och tränare i Flens Brottningsklubb. Minst två gånger per termin arrangeras nybörjartävlingar i Sörmland. Flens BK har runt 40 medlemmar, men i nuläget är det bara juniorer som tävlar. 

–  Det här är en jättebra träningsform för barn. Den ger balans och koordination och vi försöker lära dem rätt och fel. Ibland när vi tränar står de och stirrar upp i taket, men när det är match är de på spänn och taggar till, säger han och skrattar.

Visselpipans gälla ton skär genom sorlet i sporthallen, det är dags för ännu en match.

Tränaren Fredrik Karlsson, från Flens BK, såg till att trösta och peppa sina juniorbrottare under och efter matcherna.
Tränaren Fredrik Karlsson, från Flens BK, såg till att trösta och peppa sina juniorbrottare under och efter matcherna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!