De bjöd alla till Världens fest

Regnet stoppade kulturparaden, men det blev ändå Världens fest i Amazon. "Kultur sätter själar i brand, och färg på stan."

Susanne Atterday, Lasse Franzén, Zahir Abarash och Erika Andersson var i Flens centrum och bjöd alla till Världens fest.

Susanne Atterday, Lasse Franzén, Zahir Abarash och Erika Andersson var i Flens centrum och bjöd alla till Världens fest.

Foto: Carina Ekdahl

Flens kommun2019-09-28 17:20

En kulturparad skulle inleda, och locka Flensborna, till Världens fest i Amazon. Men vädergudarna bjöd på regn.

– Instrumenten är ömtåliga så vi har ställt in den, säger Jannica Lund, festkoordinator tillsammans med Nina Wande.

Det var otur med vädret också vid integrationsfesten vid Stenhammars slott den 1 september. Då tvingades Flen Världsorkester avbryta spelningen.

– I dag kommer vi att få höra hela konserten, säger Jannica Lund.

För att ändå locka så många gäster som möjligt till festen var några av arrangerade The culture house medlemmar i centrum och gjorde reklam. 

– Kulturen sätter själar i brand och färg på stan. Det behövs när butik efter butik stänger, säger Susanne Atterday.

När gästerna började anlända till Amazon möttes de av improviserat jam i foajen. 

Sedan väntade konserter hela dagen och långt in på kvällen. Först ut var Kompania Pergamos från Göteborg som spelar grekisk musik. De följdes av riksspelmännen Robert Persson och Pär Furå, Duo Gallone, Los Locales, Kristi & Friends, Simon Stålspets Orkester, Sterna, Unga Världsorkestern och slutligen Flen Världsorkester.

Mat spelade också en stor roll på Världens fest. Kobra Heyari hade bullat upp med mängder av afghanska bakverk, och bjöd på gosfil i två varianter.

– Gosfil betyder elefantöra. De är bakade på mjölk, ägg, socker, olja och smör.

Mauren Söderman och hennes dotter Adriana Castro hade gjort 150 tamal de maiz, alla dekorerade med Costa Ricas flagga. Ett fikabröd gjort på bara fyra ingredienser: majs, ägg, socker och smör.

– Det är roligt att få visa upp vårt hemland på det här sättet, säger Mauren Söderman.

Världens fest har arrangerats flera gånger tidigare i Flen, men har haft ett långt uppehåll.

– Världens fest betyder mycket för integrationen, jag önskar att fler var här. Förut var det busslaster som kom för att vara med, kanske kan det bli så igen, säger Catarina Kvickström.

Catarina Kvickström kom tillsammans med Jan Ivar Kvickström, Christina Lindblom och Ingerlinnéa Carlsson. De såg fram emot musik, umgänge, samtal och mat från världens alla hörn.

Världens fest avslutade redovisningen av Kreativa platser, kulturrådets mångmiljonsatsning. Under onsdag och torsdag har The culture house och 24 andra kulturprojekt från olika delar av landet visat upp sig och politiker har varit på plats för samtal.

– Det har varit väldigt roligt, säger Jannica Lund.

Kobra Heyari med barnen Mohtar, Nora, Sara, Yagana och Fatima bjöd på afghanska godsaker.
Kobra Heyari med barnen Mohtar, Nora, Sara, Yagana och Fatima bjöd på afghanska godsaker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!