Omkring 3500 ostar konkurrerade med varandra i årets tävling, där en jury bestående av 229 ostkännare från 29 olika länder, valde ut de allra bästa genom att titta, känna och smaka på ostarna under en dag. Jürss mejeri från Hälleforsnäs, som i år deltog med tre ostar, belönades med medaljer för samtliga. Kerstin och Claes Jürss åkte hem till Hälleforsnäs med ett guld och två silver i bagaget.

Fjolårets guldtagare Granbarksosten vann ett nytt guld medan Sörmlands Ädel, som tog brons i fjol, klättrade upp på en silverplats. Malma, som deltog för första gången, belönades också med en prestigefylld silvermedalj.

– Det känns jättekul. Det känns som en bekräftelse och en uppmuntran på att man gör rätt och att kvalitén är så som vi vill ha den, säger en glad och stolt Kerstin Jürss.

I fjol skickade Kerstin och Claes Jürss in sina ostar till tävlingen. I år var de på plats och bevittnade själva den hårda konkurrensen.

– Vi såg ju hela eventet och hur mycket ost och hur många domare det är. Det är ju verkligen en hård konkurrens.

Hade ni förväntat er tre medaljer?

– Det är ju 3500 ostar, då kan man ju aldrig vara säker på hur det går. Vi hade i alla fall hoppats på en medalj, vi har ju fått medalj för en av våra ostar tidigare. Att vi fick medaljer för alla tre, kändes väldigt trevligt. Det är ett bevis på att man har en hög och jämn kvalité.

Hur firade ni?

– Vi gick ut och åt middag och drack vin med våra norska kollegor. Vissa av dem fick också medaljer. Vi hade en trevlig helg med glada dagar och kvällar.

Utmärkelserna ger inga vinstpengar. Däremot kan de leda till en stor uppmärksamhet på marknaden.

– Det är en tävling som rätt många känner till nu, där man inte får någon medalj om det inte är så att man har tillräckligt många poäng. Det innebär ära och nya möjligheter i marknadsföringar, säger Kerstin Jürss.

Deltar ni nästa år?

Det kommer vi troligtvis att göra. Då kanske vi vågar oss på att tävla med en annan ost också.