Starka reaktioner kring MIF-frågan

Flens kommun kan komma att köpa krisande Malmköpings IF:s anläggning. Det får andra föreningar i kommunen att reagera starkt.

Ola Söderqvist, eldsjäl inom Hälleforsnäs IF.

Ola Söderqvist, eldsjäl inom Hälleforsnäs IF.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Hälleforsnäs2019-10-30 15:25

Ett erbjudande om att köpa Malmköpings IF:s anläggning, som värderas till 4,1 miljoner kronor, ligger på politikernas bord. Kommunstyrelsens arbetsutskott har gett tummen upp till köpet. Nu ska frågan vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige.

Frågan har skapat reaktioner hos andra föreningar i Flens kommun, kuriren har pratat med företrädare för flera föreningar och kritiken mot kommunen är stark.

– Om köpet går igenom kommer nog vi att lägga ner. Det finns ingen anledning att vi jobbar om de ska gynna en enda förening i hela kommunen, säger Ola Söderqvist som har varit engagerad inom Hälleforsnäs IF i 40 år.

Han har i flera år varit kritisk till Flens kommuns sätt att betala ut driftbidrag. I samband med att MIF anlade konstgräsplanen 2014 kom föreningen överens med Flens kommun om ett driftbidrag på drygt 200 000 kronor under fyra år. Bidraget sades upp 2018, men återupptogs samma år med motivering att inget nytt reglemente för driftsbidrag fanns. Samtidigt har Hälleforsnäs IF fått mellan 75 000 och 80 000 kronor årligen.

Ola Söderqvist vill se ett rättvist bidragsystem och tror att ett köp av MIF:s anläggning skulle skapa en storm bland kommunens föreningar.

– Vi är inte förbannade på Malmköping, det är politikerna. Det är en sån orättvisa, säger Ola Söderqvist.

Argumentet att ett köp skulle skapa likvärdiga förutsättningar att nyttja planen för alla lag i kommunen köper inte Ola Söderqvist.

– Då måste man ta sig till Malmköping och kommunikationerna är inte bra. Varför anlade de inte konstgräsplanen i Flen som de sa från början för istället?

Hälleforsnäs IF driver, precis som MIF, sin anläggning själva och kämpar också med ekonomin.

– Vi gick 93 000 kronor back i fjol och kommer att gå back även i år. Det är framför allt el och vatten som kostar, runt 120 - 130 000 kronor om året. Vi kanske också får lämna in en hemställan om likviditetsstöd hos kommunen.

Såväl Anders Berglöv (S) som Emma Dahlin (M) håller med om att driftsbidragsystemet bör ses över.

– Jag har viss förståelse för att det upplevs som en obalans när det gäller särskilt utformade bidrag som MIF har fått, säger Anders Berglöv.

– Vi har kanske varit för snåla när det gäller driftsbidrag. När taxan för vatten och avlopp har höjts har inte föreningarna kompenserats. Vi har inte varit helt schyssta och det är något vi måste ta med oss oavsett beslut, säger Emma Dahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!