Det är Flensborna Åsa Ceder och Sofie Ljung som har tagit initiativet till 24-timmarssimningen.

‒De som har diabetes lever med sjukdomen 24 timmar om dygnet. Även under nätterna och i skolan måste man hålla koll på blodsockret, säger Åsa Ceder.

Både Åsa Ceder och Sofie Ljung upplever att sjukdomen uppmärksammas för lite.

‒Diabetes har hamnat lite i skymundan, säger Sofie Ljung.

Nu hoppas de på att öka medvetenheten om diabetes med hjälp av 24-timmarssimningen. Mellan klockan 15.00 på fredag och 15.00 på lördag går entréavgiften till simhallen i Flen till barndiabetesfonden.

Priser kommer också att lottas ut bland de som deltar under simningen, och simglasögon kommer att delas ut så länge lagret räcker.

‒Om det är någon som inte kan vara med och simma själv så kommer vi att kunna simma längder för dem, för ett valfritt belopp eller för en till fem kronor per längd som vi simmar, säger Åsa Ceder.

Åsa Ceder och Sofie Ljung har tidigare arrangerat Run of hope och deltagit i Ride of hope, då de sprang och cyklade till förmån för barncancerfonden.

‒Det handlar om att uppmärksamma barns sjukdomar. Det ger en väldigt bra känsla att kunna göra skillnad. Gör man lite tillsammans så ger det väldigt mycket, och det är en kul grej att göra tillsammans, säger Åsa Ceder.

Det är första gången Åsa Ceder och Sofie Ljung arrangerar en 24-timmarssimning.

‒Eftersom det är första gången vet vi inte hur många som kommer, men vi har lagt ut information om det på Facebook och det är många som har sagt att de är intresserade. Under mellandagarna tror jag också att många kommer spontant, säger Åsa Ceder.

De hoppas på att många väljer att ta med hela familjen till 24-timmarssimningen.

‒Det viktigaste är att man är där och att man vill göra skillnad, säger Åsa Ceder.

Det krävs ingen föranmälan för att simma under de ordinarie öppettiderna, men om man vill simma då simhallen vanligtvis är stängd behöver man anmäla sig på visimmar@hotmail.com. Åsa Ceder och Sofie Ljung kommer att vara på plats under hela dygnet.

‒På lördag mellan klockan 11.00 och 13.00 kommer också en kvinna från barndiabetesfonden i Norrköping som heter Mia tillsammans med sin son Krille. De kommer att kunna berätta mer om sjukdomen och svara på frågor, säger Åsa Ceder.