Pojkar döms för mordförsöket i somras

Två tonårspojkar knivskar en tredje i somras. Nu har de dömts av Nyköpings tingsrätt till sluten ungdomsvård.

Två pojkar har dömts till sluten ungdomsvård för försök till mord.

Två pojkar har dömts till sluten ungdomsvård för försök till mord.

Foto: Jens Alvin

Flens kommun2019-10-15 17:10

Som Kuriren har berättat knivskars en pojke svårt i Flen mitt på dagen den 25 juli. Två jämnåriga pojkar greps och åtalades senare för försök till mord.

De hade lett in offret på en avskild väg. Där hade den ena pojken lagt armen om honom, för att fånga hans uppmärksamhet innan den andra pojken knivskar honom.

Båda pojkarna har hela tiden nekat till brott. En av dem har inte lämnat någon berättelse över huvud taget, medan den andra har förklarat att han gått en annan väg än offret.

Nyköpings tingsrätt meddelade sin dom på tisdagseftermiddagen. Båda pojkarna har gjort sig skyldiga till mordförsök, enligt domstolen.

Läkaren som opererade den knivskurne pojken har inte med säkerhet kunnat uttala sig om pojken riskerade att dö, då han fick vård.

Men normalt sett kan den typ av skador som pojken åsamkades leda till döden, enligt domstolen som menar att de åtalade trots sin ringa ålder måste ha insett detta. "Trots det gjorde de inte något för att försäkra sig om att han skulle få hjälp och komma under vård", skriver tingsrätten.

Utredningen visar inte, enligt domstolen, att pojkarnas avsikt var att döda. De har inte heller trott att den konsekvensen varit oundviklig.

Men de har varit likgiltiga inför den risk som ändå fanns för att pojken skulle dö. De döms därför för mordförsök utifrån ett likgiltighetsuppsåt.

Efter att attacken påbörjats, har pojkarna jagat offret en kortare sträcka innan den återupptogs. Därför menar tingsrätten att även den pojke som inte höll i kniven var införstådd med att syftet var att orsaka offret svåra skador.

En konflikt mellan den ena åtalade och offret kan ha varit motiv till gärningen. Det finns ingen anledning för offret att oriktigt beskylla dessa pojkar för knivattacken, enligt domstolen.

Enligt åklagaren skulle gärningen ha fullbordats om inte ett vittne dykt upp. Detta är inte bevisat, enligt domstolen.

En av pojkarna har dömts till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader. Den andra pojken döms också till sluten ungdomsvård men i ett år och två månader. Från sluten ungdomsvård finns inte möjlighet till villkorlig frigivning.

Pojkarna ska även betala skadestånd på 135 000 kronor.

Den ena pojken har tidigare dömts för människorov, där brottsrubriceringen är "mindre grovt", och grovt olaga tvång. Den andra pojken förekommer inte i belastningsregistret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!