Det började med att 16-åriga Flenstjejen Elham Aljasem fick påstötningar av flera kompisar i slutet på förra året. Hon spelar själv fotboll i Skogstorp i Eskilstuna och fick frågan varför det inte finns något lag för tjejer i Flen.

– Jag kände att jag borde ta tag i det och föra det vidare, säger Elham Aljasem.

Hon tog upp det med sin forna tränare Albin Borg som också är idrottskonsulent på RF Sisu Sörmland. Tillsammans sjösatte de satsningen Fotboll för tjejer och sedan dess har det gått fort. Den 12 februari genomfördes den första träningen i Piggelinhallen och sedan dess har totalt 25 tjejer deltagit under de sex träningarna som varit. Dessutom har satsningen marknadsförts hårt i sociala medier där flera offentliga personer.

Artikelbild

| Lena Jensen från Dunkers IF och Elham Aljasem framför Albin Borg och Jonas Thorsell, ordförande i Flens IF. Ealjasem och Borg var de som drog igång projektet Fotboll för tjejer.

– Tjejerna som varit med trodde först inte att det var så seriöst men nu när vi varit med i radio, tidningen och fått ut hälsningar från kändisar har de börjat inse att det här är på riktigt, säger Elham Aljasem.

Satsningen sker tillsammans med Flens IF och Dunkers IF med målet att få fotboll för tjejer och damer i kommunen att växa. För Flens IF har inte haft fotboll för tjejer på fyra år. 

– Det här är starten! Jag är jätteglad över samarbetet mellan Flen och Dunker, vi hade haft svårt att dra det här själva, säger Jonas Thorsell, ordförande i Flens IF.

Dunkers IF,  som genom åren haft problem att få ihop lag delvis på grund av bristen på kommunikationer till Dalvallen, välkomnar samarbetet.

Artikelbild

| Målsättningen med satsningen Fotboll för tjejer är att få igång tjejer i Flen och bredda fotbollen.

– Det här är jättebra för oss, det är väldigt välkommet. Vi är inte främmande för att lägga träningar i Flen för att vi ska kunna samarbeta, för att Dunker ska kunna överleva och framför allt för att få igång tjejer. Vi känner ingen konkurrens, säger Lena Jensen från Dunkers IF.

Målet är att bygga upp ett intresse i Flen denna säsong för att sedan anmäla lag till seriespel nästa år. Men för de som vill kommer chansen finnas att börja spela matcher för Dunkers som kommer förlägga en träning i veckan i Flen.

– Vill man köra mer seriöst kan man komma och träna med Dunker och vill man spela match kan man tillhöra Dunker den här säsongen. När vi sedan startar upp i Flen kan Flenstjejerna tillhöra Flen, men vi har fortfarande ett samarbete där vi kan låna spelare med varandra, säger Lena Jensen.

Det finns ett stort intresse för fotboll bland tjejer i Flen menar Elham Aljasem och många har ett sug efter tävlingsspel.

– Vi ska bevisa att vi bryr oss och det är viktigt att tjejer får veta att det här finns och att det är seriöst. Alla som kommer ska känna sig välkomna, säger Elham Aljasem.

Hittills är det hon som har hållit i träningarna som riktar sig mot tjejer mellan 13 och 18. Två tjejer till som jobbar inom skolan kommer att tillkomma och bidra med viktig språkkunskap.

– Nästan alla tjejer har invandrarbakgrund och deras föräldrar kanske inte tror på att de verkligen ska iväg på match. Det är viktigt att få in föräldrarna och berätta vad det här är och därför har vi tagit kontakt med de här två tjejerna som pratar arabiska och somaliska. Det ser vi som en stor fördel, säger Elham Aljasem.

Redan nu är det klart att ett par yngre flicklag i åldrarna sju till tio kommer att startas i Flen nästa säsong, där har tre tjejer redan tagit på sig tränarrollerna. Även Dunker planerar att starta upp yngre flicklag. 

Ett tydligt tecken på att Fotboll för tjejer är en satsning som många har väntat på.