Kulturskolan har jobbat med Världens barn på olika sätt flera år i rad, men det var ett tag sedan de anordnade just en gala. I år fick de en förfrågan från organisationen och bestämde sig för att satsa.

‒Det krävs lite jobb, men vi jobbar stenhårt med en person från Världens Barn. Det blir en konsert den 1 november med Kulturskolans barn och ungdomar och oss lärare i viss mån. Men det är barnens konsert, säger Elisabeth Bergqvist, dramalärare och bildpedagog.

Av Kulturskolans cirka 300 elever är det uppemot en tredjedel som är delaktiga i galan som leds av konferencier Karina Krogh och har fri entré.

‒Vi är inte riktigt klara med programmet ännu, men det blir sångensembler, pianoduetter, en blåskvintett och lite trumpetkonsert. Dessutom ska Unga världsorkestern spela och vi har även ett rockband, säger Bergqvist.

Galan hålls i Stenhammarskolans aula men tar sin börjans i skolans kreativa stråk.

‒Det händer en del i kreativa, lite dans och mingel innan det börjar i aulan. Och sedan något mer som än så länge är hemligt, säger Bergqvist.

Jakob Henriques är kulturskolans gitarrlärare med tunga meriter, han undervisar i klassisk gitarr på musikhögskolan i Örebro och spelar med stora musiker och kända kompositörer runt om i landet. Även han kommer att framföra ett bidrag.

‒Jag ska spela ett solostycke, för klassiskt gitarr, som har en österländsk touch, väldigt meditativt. Det blir kul att spela någon som bryter av mot det andra.

Kulturskolan har startat flera nya kurser, däribland bild och form, slöjd och hantverk och kurser i oud, en form av luta med arabiskt ursprung. Galan fungerar som ett bra tillfälle att visa upp verksamheten samtidigt som man samlar in pengar till behövande.

‒Det är en god sak och också ett sätt att få ut eleverna, visa upp dem och få dem att spela inför publik men i lite finare form än vanligt. Att stå i scenljus är ett otroligt bra tillfälle för övning, säger Bergqvist som ser fler anledningar till att hålla en gala.

‒Man pratar ofta om fattiga barn ute i världen, men det finns det även i Flen. De är också värdens barn och det vill vi lyfta fram. Att få ner skolavgiften och få in många barn på Kulturskolan är också något vi vill trycka på, det är väl också en stor del av världens barn tycker jag, att ge dem möjligheter att uttrycka sig.