Klassisk byggnad i Flen kan få nytt liv

Förra året köpte Flens kommun familjen Gerhardssons forna vadrarhem. Nu kan den klassiska byggnaden bli navet i ett helt nytt kvarter.

Poakeln 6, för de flesta Flensbor mer känt som Gerhardssons rum för resande. I janurai i år köpte Flens kommun fastigheten.

Poakeln 6, för de flesta Flensbor mer känt som Gerhardssons rum för resande. I janurai i år köpte Flens kommun fastigheten.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Flens kommun2019-10-01 06:12

Rum, den anspråkslösa men ack så klassiska skylten med tre bokstäver sitter fortfarande kvar på husets fasad. För många Flensbor är också den karaktäristiska byggnaden, som ligger granne med Sagabigrafen på Kungsbrogatan, synonymt med Gerhardssons rum för resande.

Huset byggdes under tidigt 1900-tal och mellan 50- och 90-talet nyttjades huset som vandrarhem. De senaste decennierna har dock huset till störst del varit privatbostad. I januari i år köpte Flens kommuns bostadsbolag, Flens bostad AB, fastigheten som en del i kommunens byggplaner i kvarteret Pokalen som området heter.

– Vi köpte huset för att komma åt tomten eftersom vi planerar att bygga på tomten bredvid, säger Arne Fältin, vd på Flens bostad.

Det forna vandrarhemmet ligger på Pokalen 6 och bredvid ligger en parkeringsplats, Pokalen 7, och ett garage, Pokalen 8, som kommunen sedan flera år har haft planer på att bebygga. Kommunen har för avsikt att nyttja tomten på Pokalen 6 till bland annat parkeringsplats och förråd, men huset ska bevaras.

– Det är en gammal fin kåk med kulturhistorisk värde. Det finns stor potential i huset, det är häftigt med stora ytor och högt i tak. Det ska vi använda på ett vettigt sätt, säger Arne Fältin.

Kommunen ska renovera taket och snygga till fasaden på det kulturskyddade huset. Men det är ännu inte spikat vad huset ska nyttjas till. Flens bostad har via Facebook frågat allmänheten vad de tycker och bland annat fått förslag på kulturhus, kafé och konditori.Tills dess det är bestämt vad som ska ske kommer bostadsbolaget använda huset som övernattningsbostad för andra hyresgäster.

– Under en övergångsperiod kommer vi vara i behov av evakueringsboende där hyresgäster kan övernatta under tiden vi gör stambyten, säger Arne Fältin.

När det gäller byggplanerna på Pokalen 7 och 8 kommer ingeting att ske de närmaste åren. Först ska nyligen inledda bygget i centrum, bakom Ica, slutföras och kommunen vill även avvakta bygget som Sofielunds fastigheter snart ska inleda på Södra Järnvägsgatan och i nästa etapp ner mot Kungsbrogatan. 

– Vi har hållit på med detaljplanearbete i fyra år så det tar en hiskelig tid. Jag tror att allt kommer att vara klart med det lagom till de andra byggena är färdiga. Jag tror att det kan bli riktigt fint där nere på Kungsbrogatan och vi vill bygga så att det matchar omgivningen, säger Arne Fältin.

Arne Fältin, vd Flens bostad AB.
Arne Fältin, vd Flens bostad AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!