Det var klockan 17.42 som SOS fick larm om utsläpp i en byggnad på Asphagsvägen i Bettna.

– Det var en person som skulle gå in i den gamla bilverkstaden som kände en stickande och frän lukt därinne och kontaktade SOS, säger Roger Jonsson, insatsledare vid Flens räddningstjänst.

Personen kände att det stack i ögonen och att andningen påverkades. Räddningstjänsten var snabbt på plats och började släppa ut ammoniaken.

– Just nu släpper vi ut all ammoniak från röret i naturen och späder ut det. Det är ett kontrollerat utsläpp. Det är ett ytterst litet hål som läcker. Skulle det bli alltför frän lukt så vattnar vi av ammoniaken. Men det ska inte vara någon fara för allmänheten, säger Roger Jonsson under onsdagskvällen.

Hur stor mängd ammoniak rör det sig om?

– Det har jag ingen aning om.

Roger Jonsson berättar att byggnaden är ett dödsbo som tidigare använts som mejeri och ostlagerfabrik och från 1976 som bilverkstad.

– Det här är en 100 år gammal byggnad och det finns ingen dokumentation hos Flens kommun heller, säger Pål Kurucz på Flens räddningstjänst.

Klockan 9 på torsdagsförmiddagen meddelade räddningstjänsten att insatsen var avslutad.

– Vår tankbil har varit kvar hela natten. Framåt fyratiden i morse började det avta och vid niotiden kom det bara ut någon enstaka bubbla. Jag kommer precis därifrån och nu har det avtagit helt och hållet, ärendet är avslutat och överlämnat till ägaren, säger Roger Jonsson.

Enligt räddningstjänsten handlar det om ett rörsystem där ammoniak blivit kvar i rören och inte om någon tank.

– Vi har letat i byggnaden men inte lokaliserat någon tank. Vi tror att det legat kvar ammoniak i rörsystemet som legat som i en vattenkista och att det nu gått hål i ett rör och läckt ut.