Inga nya parkeringar i Malmköping

Boende i Malmköping skickade in ett namnlista i början av året i hopp om att få till fler parkeringsplatser i ortens centrala delar.

Boende i centrala Malmköping bekymrar sig över parkeringssituationen.

Boende i centrala Malmköping bekymrar sig över parkeringssituationen.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Malmköping2019-10-17 18:42

Upprinnelsen till förslaget är att parkeringen på torget i Malmköping blev tidsbegränsad förra året. Två timmar med parkeringsskiva är det som gäller på vardagar mellan åtta och 18. I samma veva blev parkeringen längs Köpmangatan en 24-timmarsparkering. 

Förslagsskrivaren menar att den förändrade parkeringssituationen skapar problem för främst de äldre, då bilar måste flyttas med jämna mellanrum samt att det är illa miljömässigt. De boende som skrivit under namnlistan yrkar i första hand på att kommunen ska göra det möjligt till långtidsparkering på torget, i andra hand ordna en sådan typ av parkering i anslutning till torget eller i tredje hand någonstans vid hedenområdet.

Såväl samhällsbyggnadsnämnden som kommunstyrelsen avslår dock förslaget med motivering att det enligt gällande detaljplan finns väldigt få kommunala ytor tillgängliga för anläggande av nya parkeringsplatser.

– Det är svårt när man har en äldre stadskärna att utgå ifrån och det finns många behov som ska tillfredsställas på en liten yta. Det är mycket som är skyddat och mycket äldre bebyggelse som ska värnas och bevaras, säger Flens kommuns infrastrukturstrateg Emelie Palmberg som var med och handlade ärendet.

När det gäller hedenområdet ser kommunen att ytan mellan Siegrothsvägen och Tingsgatan/Bjurängsvägen skulle vara den tänkbara. Men eftersom området omfattas av fornlämningsbestämmelser och dessutom delvis saknar detaljplan är det inget realistiskt förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!