Hundägaren blev sjuk – blev av med hunden

Ingen kunde ta hand om hunden när ägaren blev sjuk. Nu kan hunden komma att säljas eller avlivas.

Länsstyrelsen omhändertog en hund i Flens kommun sedan ägaren åkt in på sjukhus. Hunden på bilden har inget med artiklen att göra.

Länsstyrelsen omhändertog en hund i Flens kommun sedan ägaren åkt in på sjukhus. Hunden på bilden har inget med artiklen att göra.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Flens kommun2019-12-03 08:46

I början av november blev en person boende i Flens kommun inlagd på sjukhus. Hemma i personens bostad befann sig en hund utan någon som kunde ta hand om hunden. När situationen uppdagades tog sig representanter från Länsstyrelsen till personens hem och omhändertog hunden. I rapporten från Länsstyrelsen står det att läsa att hunden vid omhändertagandet var mycket rädd och pälsens skötsel var kraftigt eftersatt.

Enligt djurskyddslagen ska Länsstyrelsen besluta att omedelbart omhänderta ett djur om det är utsatt för lidande och om ägaren till djuret är okänd eller inte kan nås och det bedöms vara absolut nödvändigt från djurskyddssynpunkt. 

I detta fall beslutade Länsstyrelsen ett omedelbart omhändertagande med motiveringen att hunden riskerade att bli övergiven då det inte finns någon som kan ta hand om den.

Om ett djur överges eller lämnas utan tillsyn under längre tid på grund av bland annat sjukhusvistelse innebär det att djuret är utsatt för lidande. Det är reglerat i förarbeten till djurskyddslagen. Vid sådana omständigheter behöver inte Länsstyrelsen invänta några mer påtagliga tecken på att djuret lider innan ingripande kan ske.

Enligt beslutet ska Länsstyrelsen så snart som möjligt meddela om djuret ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas. 

Djurägaren har inte haft möjlighet att yttra sig i ärendet då hen inte var anträffbar när omhändertagandet skedde. Personen har dock möjlighet att överklaga beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!