Redan en bra bit innan man svänger in på Stenhagsvägen i Mellösa går det att konstatera att det bor en konstnär i det första huset på vägens högra sida. På husets ena gavel sitter nämligen en stor tavla som domineras av färgen röd. Ett udda inslag i kvarteret. Bakom tavlans uppkomst döljer sig borttagandet av en hög tallhäck som omgav hela huset. 

– Man såg varken ut eller in och när vi tog ner den blev det väldigt öppet och jag kände att huset var lite naket, säger Maria Daragan som jobbar som samtalsterapeut och handledare. 

Hon är född och uppvuxen i Stockholm men flyttade till Mellösa för 20 år sedan. För ungefär fem år sedan började hon måla i akryl och har producerat flitigt sedan dess. 

Artikelbild

| Maria Daragan framför tavlan på sitt hus som är tre meter bred och 1,4 meter hög.

– Jag sökte efter mitt kreativa uttryck och hittade helt rätt i målandet.

Maria Daragan hänger ut sin konst hos IForm Flen och säljer alster då och då. Arbetet med hustavlan tog flera månader och genomfördes tack vare en kreativ upphängning inne i Maria Daragans målarrum. En anledning till att det tog sådan tid var det faktum att Maria Daragan hade svårt att bli riktigt nöjd. 

– Jag målade hela duken sedan var jag riktigt missnöjd och så målade jag igen och igen tills jag blev helt nöjd. Det blev nog fyra-fem lager.

Maria Daragan har fått en förfrågan om att måla en liknande tavla, men hon är osäker på om det blir någon mer konstverk på hus.

Artikelbild

| För fem år sedan började Maria Daragan måla och hänger i dag ut sina alster på I form i Flen.

– Kanske, om det är någon som är villig att köpa någonting abstrakt som man aldrig vet var det blir.