En hel del nyfikna stod uppradade längs stängslet som omgärdar bygget och några representanter från den intilliggande hembygdsgården hade ställt upp bänkar och bord med fika dagen till ära. Intresset för det nya kvarteret som växer fram på i korsningen av Trädgårdsgatan och Rusthållsgatan är påtagligt. Det är lätt att förstå fascinationen, det är en mäktig syn när den stora kranen sakta lyfter en av de rektangulära huskropparna från lastbilsflaket och med stor precision placerar den på det avsedda grundfundamentet.

– Det går ganska fort det här jämfört med ett traditionellt bygge, vi räknar med att på ungefär fem till sex arbetsdagar kommer en trevåningsbyggnad stå här helt komplett, säger Pär Johansson, en av grundarna och ägarna till Paradox properties som sköter bygget.

När modulerna skulle skeppas från Lettland, där fabriken ligger, blåste det halv storm och båten fick söka skydd i en bukt. Byggstarten försenades två dagar men när väl bygget tog sin början var det ett strålande väder.

Artikelbild

| Pontus Engström och Pär Johansson är grundare och ägare av Paradox properties som genomför bygget.

– Vi har tur som har så fint väder, om det regnar och blåser så är det svårt att montera modulärt. Det här löper på bättre än förväntat och förseningen påverkar inte slutdatumet, säger Pär Johansson.

Stommen i de båda husen består helt i trä och fasaden utgörs av underhållsfria fibercementskivor som ser ut som trä.

– Modulärt byggande, där produktionen sker i en torr och skyddad inomhusmiljö, ökar kvalitén och förutsägbarheten. Det krävs en mindre organisation för stora byggen, säger Pär Johansson som är minst lika exalterad som publiken längs stängslet.

– Det här är jätteroligt! Det är vårt första större projekt och vi har kämpat länge och hårt för att komma hit.

Artikelbild

| Att få modulerna på plats är ett stort precisionsarbete.

Efter monteringen återstår en del kompletteringar in- och utvändigt innan det första huset är redo för inflyttning den 1 januari. Det andra huset som kommer att monteras direkt efter det första ska stå klart för inflyttning den 1 mars. Totalt handlar det om 37 lägenheter och fastighetsförvaltaren är Mälarum fastigheter som har sin bas i Åkers styckebruk.