Han lever pÄ det som butikerna slÀnger

Det slÀngs 1,3 miljarder ton mat i vÀrlden Ärligen. Kuriren följde pÄ dumpstring, den allt mer vÀxande motstÄndsrörelsen mot matsvinn.

Erik visar upp en del av av det han hittade under dumpstringsrundan.

Erik visar upp en del av av det han hittade under dumpstringsrundan.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Flen2019-11-07 06:19

Butiken Ă€r stĂ€ngd och mörkret har lagt sig sedan flera timmar. Vi befinner oss nĂ„gonstans i Sörmland. 

En gatlampa lyser upp containern och Erik gÄr snabbt fram och öppnar ena luckan. Han har varit hÀr flera gÄnger förut och han jobbar sig snabbt igenom innehÄllet. Grönsaker, frukt, bröd. Vidare till nÀsta butik, nÀsta container.

Att dumpstra, leta igenom containrar för kasserade men fullt dugliga varor, har blivit mer eller mindre en miljörörelse. För Erik, som bor i Flens kommun, började det för fem Är sedan dÄ han följde med en kompis. Sedan dess har han Äkt runt i lÀnet och dumpstrat.

– Det Ă€r inte fören man har följ med och sett det med egna ögon som man inser hur mycket bra varor det finns. Det Ă€r ingen som kan förestĂ€lla sig. 

Erik har med sig en kompis som gör dumpstringsdebut. Pannlamporna lyser upp innehÄllet i den andra containern, de fyller en IKEA-kasse med grönsaker och frukt.

– Jag dumpstrar bara sĂ„ mycket som jag behöver, ungefĂ€r en gĂ„ng i veckan. En genomsnittlig dumpstring skulle kosta mig mellan 500 och 1 000 kronor i butik.

Erik heter egentligen nÄgonting annat, han vill vara anonym dÄ dumpstring Àr olagligt. Det Àr dock inget han skÀms för och han kÀnner inga betÀnkligheter kring att bryta lagen för att rÀdda fullt Àtbar mat frÄn att slÀngas.

– Det som driver mig Ă€r vetskapen om att det finns riktigt bra mat att hĂ€mta som kommer att bli dĂ„lig om nĂ„gra dagar. Borde inte alla göra det?

Erik Àr vegan och plockar dÀrför mest grönsaker och veganska produkter. Men han kommer Àven över bland annat bröd, olika torrvaror, chips och olivolja pÄ sina dumpstringsturer.

– Jag har kompisar som tar kött, men dĂ„ gĂ€ller det att se till att det Ă€r ordentligt inpackat. 

Att matsvinnet Àr omfattade i Sverige rÄder det inget tvivel om, vem eller vilka som bÀr det största ansvaret Àr dock omtvistat (se faktaruta).

– Jag tycker att det Ă€r skĂ€mmigt, jag skĂ€ms för att vi gör sĂ„ hĂ€r. Jag skĂ€ms för kommande generationer. Hur har vi kunnat lĂ„ta det hĂ€r ske? 

För Erik Àr dumpstringen inte bara ett sÀtt spara in pÄ matkassan. Han ser det ocksÄ som ett sÀtt att markera, att protestera mot överkonsumtionen.

– De flesta i Sverige behöver inte dumpstra, men det Ă€r Ă€nnu viktigare att vi sĂ€ger ifrĂ„n. Jag skulle kunna köpa all den hĂ€r maten utan problem. För mig Ă€r det hĂ€r att göra en röst hörd, nĂ„gonting mĂ„ste man ju göra.

Dumpstringens högsÀsong Àr under höst och vinter. Det gÄr Àven att dumpstra en bit in pÄ vÄren. NÀr det blir varmt blir maten snabbt dÄlig. Erik möter ofta andra som dumpstrar och de gör det av olika skÀl.

– Vissa gör det i ren protest och sĂ„ finns det folk som dumpstrar för att de inte har sĂ„ mycket pengar. Studenter eller familjer som har det svĂ„rt ekonomiskt.

Erik upplever att varken butikerna eller vÀktare och polis bryr sig om att folk dumpstrar.

– Butikerna vet att vi gĂ„r dit och ibland lĂ€gger de bra mat i en kartong sĂ„ att vi inte behöver rota. Det handlar om att inte göra för mycket vĂ€sen av sig. Att se till och hĂ„lla rent, dĂ„ Ă€r det ingen som bryr sig. Ligger det nĂ„gonting utanför containern sĂ„ brukar jag lĂ€gga in det.

Vad ska man göra Ät överkonsumtionen?

– Ändra hela systemet, allting med den hĂ€r konsumtionen mĂ„ste Ă€ndras. Vi mĂ„ste komma pĂ„ ett nytt system dĂ€r vi inte köper in billigt för konsumenterna utan att man istĂ€llet kanske bestĂ€ller det man behöver sĂ„ att man inte gör av med sĂ„ mycket.

Erik plockar mest med sig grönsaker och frukt nÀr han dumstrar. Under kurirens medverkan hittade han bland annat ett antal citroner.
Erik plockar mest med sig grönsaker och frukt nÀr han dumstrar. Under kurirens medverkan hittade han bland annat ett antal citroner.
Tonvis med mat slÀngs

Enligt NaturvÄrdsverket slÀngdes 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige 2016 och hushÄllen svarar för 75 procent. Livsmedelsbutikernas svinn uppgÄr till fyra procent. Siffran ifrÄgasÀtts bland annat för att stora affÀrskedjor ofta ratar varor i ett tidigare skede pga utseende och har erbjudanden som leder till överkonsumtion.

En rapport frĂ„n FN:s matorgan FAO 2013 visar att hela industrin (producenter, förĂ€dlingsindustri, grossister och affĂ€rer) stĂ„r för 70 procent av matsvinnet i vĂ€stvĂ€rlden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!