Det var ganska nervöst i ABB:s arena i Västerås, där riksfinalen i schackfyran gjordes upp på lördagen. 2 935 fjärdeklassare från 130 skolor i hela landet samlades för att spela fyra matcher per elev, mingla med jämnåriga, köa för en selfie med prisutdelaren Christer Fuglesang och äta matsäck på arenagolvet. Schackfyran beskrivs som världens största schackmästerskap och på E18 utanför arenan köade långfärdsbussarna med skolbarn från Luleå i norr till Lund i Söder.

Från Sörmland deltog fem klasser: fyrorna från Bruksskolan i Flen, Fokusskolan i Nyköping, Julita skola och Nyhemsskolan från Katrineholm samt Österåkersbygdens friskola från Vingåker. Bäst gick det för Fokusskolan i Nyköping som kom på fjärde plats i tävlingen. Österåkersbygdens fyror kom på 60:e plats, Bruksskolan på 79:e plats, Nyhemsskolan på 122:a plats och Julita skola på 125:e plats.

Sarah Alayide och Sara Hugo från Bruksskolan berättade att de övat väldigt mycket.

Artikelbild

| Österåkersbygdens friskola

– Vi tränade lite före första tävlingen, men sedan vi gick vidare har vi tränat nästan varje dag.

Julita skolas årskurs fyra var minst av alla deltagande klasser i hela riksfinalen, med bara sju elever. Julita, liksom Österåkersbygdens friskoleelever missgynnas något av sättet att räkna poäng: det räknas som om klassen ändå har tio elever.

I Julita har många mattelektioner under läsåret ägnats åt schack.

– Vi ser att eleverna lär sig att hitta mönster genom schack. Det är mycket mer än bara ett spel, säger Simon Karlsson, matematiklärare och lagledare för Julitas lag.

Artikelbild

| Julita skola, minsta laget i hela tävlingen.

Från Österåker kom nio elever, läraren Petra Karlsson och schacktränaren Torgny Eriksson.

– Alla vill göra matt på några få drag, men det viktiga är att inte gå på det själv, konstaterade han.