Experimentell skoldag på schemat

På Stenhammarskolan visade elever från gymnasiet upp olika kemiexperiment för nyfikna högskoleelever när kemins dag genomfördes.

Elsa Nordin och Alma Al Alaf experimenterade fram nedbrytbar plast.

Elsa Nordin och Alma Al Alaf experimenterade fram nedbrytbar plast.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Flens kommun2019-10-16 20:04

Kemins dag arrangeras årligen runt om i landet. I Flen uppmärksammades dagen i år i stråket på Bildningscentrum Stenhammarskolan.

– Ibland har vi haft dagen på gymnasiet och ibland här. I år är gymnasieeleverna som mentorer för högstadieeleverna, säger Peter Martinsson som är lektor i kemi på Prins Wilhelmgymnasiet. 

– Det här är något som vi hoppas ska öka intresset för kemi och naturvetenskap, säger Arne Råberg, kemilärare på Stenhammarskolan.

Ett antal gymnasieelever, tillsammans med några högstadieelever, genomförde olika experiment som förbipasserande elever fick ta del av. Ett av experimenten gick ut på att blanda handsprit med olika salter och sedan tända eld på proverna för att se vilken färg lågorna fick. 

– Vi vill visa högstadieeleverna att det är kul med kemi. Kemi och fysik kan förklara allt i livet, man kan lära sig om hur världen fungerar i en liten skala med hjälp av kemi, säger gymnasieeleven Mouaz Qutrieh.

Det andra experimentet gick ut på att smälta plast och forma. Alma Al Alaf har som gymnasiearbete att framställa nedbrytbar plast genom att blanda potatismjöl, glycerol, vinäger och vatten. Något hon visade upp.

– Jag älskar att pröva att utveckla ny teknik som kan gynna människan, det är viktigt. Det är kul att prata med eleverna här, vissa stannar och är nyfikna, säger Alma Al Alaf.

– Med hjälp av kemi kan man lära sig varför saker fungerar som de gör, säger Elsa Nordin som stod tillsammans med Alma Al Alaf.

Ett av experimenten som utfördes i stråket på Stenhammarskolan tog sig effektfulla former.
Ett av experimenten som utfördes i stråket på Stenhammarskolan tog sig effektfulla former.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!