"Sista juli måste vi bestämma oss", bestämde paret Torbjörn och Caroline Lindh i våras. Det tuffa beslutet gäller Vallinska bokhandelns vara eller icke vara. Förhoppningen var att sommaren, som brukar vara verksamhetens bästa tid förutom julhandeln, skulle ge ett uppsving. Men så blev det inte.

– Årets sommar var klart sämre än förra året och då kände vi att trenden är sådan i bokbranschen. Det är lite som att försöka ro en båt i motvind, säger Torbjörn Lindh.

Sent på söndagskvällen gick de ut med sitt ödesbesked via sociala medier.

Artikelbild

| Caroline Lindh inför 130-årsjubileet förra året.

– Vi kan inte fortsätta, det går inte. Vi har haft 24 timmar semester än så länge i år, säger Torbjörn Lindh.

Efter den nu pågående utförsäljningen bommar man igen, senast den sista september ska de vara ute ur lokalen. Paret hoppas dock att verksamheten ska leva vidare på något vis, att någon vill driva den vidare eller köper upp lagret och gör det till ett antikvariat eller liknande. Butiken har ett stort symbolvärde för Flen i och med Ulf Peder Olrogs visa "Violen från Flen" om en ung kvinna som jobbar på en bokhandel i Flen – Vallinska.

– Violen, låten och butiken är starkt förknippade med Flen, konstaterar Lindh.

Enligt honom säger butikens nedläggning mer om cityhandeln i stort än om Flen specifikt.

Artikelbild

| Nils Horndahl tog över bokhandeln efter sina föräldrar 1983 och drev butiken fram till 2017 då Torbjörn och Caroline Lindh tog över. Här en bild från 1999.

– Nej, det har inte med Flen att göra. Men det är tråkigt för Flen. Caparol flyttar, Röda korset stänger, Arbetsförmedlingen stänger, konstaterar Lindh och pekar mot sina grannkollegors riktning.

– Men det är ju samma sak om man tittar på till exempel Eskilstuna.

Många gör sina inköp online dessutom ser han en stor konkurrent i stora matvarubutiker som Ica.

– De säljer böcker billigare ut än vad vi köper in dem för, säger han.

Med sitt allt breda sortiment menar han att de armbågar ut en rad specifika handlare och riskerar att bli ensamma kvar i ett ödsligt centrum.

Även om Torbjörn och Caroline Lindh är inne på sitt sista kapitel i bokhandeln ångrar de inte att de tog över den när Nils Horndahl gick i pension i slutet av 2017 och butiken riskerade att slå igen.

– Det känns vemodigt, men vi har haft jättekul. Jag ångrar det inte en sekund. Vi har lärt oss väldigt mycket av det här och haft många fina möten, säger Torbjörn Lindh.

Vad som väntar paret här näst återstår att se. Förhoppningsvis lite semester.