Dömd för misshandel slipper fängelse

En man har tagit tag i sitt liv efter att han misshandlat två kvinnor. Därför slipper han fängelsestraff.

Svea hovrätt lindrar påföljden för en man som dömts för misshandel mot närstående.

Svea hovrätt lindrar påföljden för en man som dömts för misshandel mot närstående.

Foto: Alexander Larsson Vierth / TT

Malmköping2019-10-23 17:31

En man från Malmköping har dömts av Nyköpings tingsrätt för att ha misshandlat både sin dåvarande sambo och sitt ex. Påföljden blev fyra månaders fängelse.

Mannen överklagade till Svea hovrätt, i hopp om att bli frikänd från båda åtalspunkterna.

Hans dåvarande sambo har knuffats eller slängts mot en vägg eller dörrkarm, så att hon fick en tumfraktur och en tandskada, våren 2018. En granne hörde dunsar och skrik från klockan 17 och detta fortsatte under i vart fall en timme.

Mannen har påpekat att han inte var kvar i lägenheten när polisen larmades. Som ny bevisning har mannen visat ett kvitto från Systembolaget daterat 18:42 och tidtabellen för den buss som han därefter tog till Flen. Men detta har enligt domstolen ingen betydelse.

Ett av hovrättsråden anser att mannen borde ha frikänts för denna misshandel. Kvinnan har minnesluckor och med tanke på hennes alkoholpåverkan kan hon ha skadats av till exempel ett fall.

Mannen döms även i hovrätten för att ha misshandlat sitt ex. Han slog henne i ansiktet då han besökte hennes bostad dagen efter den första misshandeln.

Påföljden har ändrats till skyddstillsyn och 100 timmars samhällstjänst.  Mannen har under huvudförhandlingen i hovrätten berättat att han är drogfri, har fått bostad och fast jobb. Han har inte heller återfallit i liknande brott.

Normalt sett ska misshandel mot närstående leda till fängelse, men hovrätten anser att mannen åstadkommit påtagliga förbättringar i sitt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!