Alla intäkter från välgörenhetsloppet går direkt till vård av barn som drabbats av cancer. Och även om både Åsa och Sofie älskar att träna är att bidra till cancervården det huvudsakliga syftet med deras deltagande.

‒Man gör något man själv tycker är kul och gör något bra av det, syftet är att samla ihop pengar tillsammans och man kan också starta en egen insamling som vi gjort, säger Åsa.

‒Det ska bli en himla rolig upplevelse och en utmaning framför allt. Kroppen ska hålla och humöret vara med men man är många på samma resa som man får glädje och energi av, säger Sofie.

Artikelbild

Sofie Ljung och Åsa Ceder.

Loppet avslutas den 6 augusti och Flensduon är med cykelklungan från Lund till Stockholm i sju deletapper där den längsta är 18 mil.

‒Det går att vara med på enstaka delsträckor eller hela resan. Man cyklar förbi behandlande barnsjukhus och stannar till där för events och man kan även vara med och citycykla i de olika städerna vi stannar i, säger Åsa.

Samtidigt som ett gäng startar i Lund börjar en grupp deltagare sin resa från Sundsvall, den sista dagen möts grupperna i Stockholm för en gemensam etapp och aktiviteter.

Med på resan åker servicebilar som förutom att bistå vid enklare tekniska missöden transporterar packningen mellan destinationerna, för cyklisterna är det bara att hoppa på cykeln och trampa.

‒Jag var på Barncancerfondens helgläger i Eskilstuna förra året och där föreläste en kille som hade haft cancer som liten. Där fick man en inblick i att Ride of Hope gör mycket bra för barnen, då såg man vilken nytta det kan göra, säger Åsa.

Träningen inför kraftprovet pågår för fullt, likväl som arbetet med att skaffa fler sponsorer än de redan klara, som Tjeders i Malmköping, HannaMaria foto och Ringblomman i Flen, och de hoppas på att få flera sponsorer.

Sofie laddar upp med Vättern Runt och i början av juli ska Åsa genomföra en halv Ironman.

‒Det är bra att träna olika saker, styrketräna är viktigt, just för bålen, och annan konditionsträning stärker också så man måste inte bara träna cykling, säger Åsa.

Resan inför och under dokumenteras med en blogg och instagramkontot vicyklarforbarnen.

‒Med bloggen vill vi framhäva vår uppladdning, kamratskap och inspirera och motivera andra till träning, hälsa och välgörenhet i stort, säger Sofie.

Åsa och Sofie har redan tankar på framtida välgörenhetsprojekt som de själva vill ordna.

‒Vi har pratat om att simevent för diabetes under Hälsoveckan. Det kan göra att man tar bort fokus från resultat och man gör det mer för det är kul och det inte blir prestige på samma sätt som ett vanligt lopp och förhoppningsvis får fler att vilja röra på sig och träna för sin egen hälsas skull.