Blocketannons avslöjade andrahandsplanerna

En politiker i styrelsen för Flens Bostad AB fick syn på Blocket-annonsen, där en hyresgäst försökte hyra ut sin lägenhet i andra hand – utan tillstånd.

Genom en annons på nätet avslöjades planerna på att hyra ut lägenheten svart.

Genom en annons på nätet avslöjades planerna på att hyra ut lägenheten svart.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Flens kommun2019-11-26 19:19

Det var i höstas som en hyresgäst hos kommunala Flens Bostads AB ville hyra ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd, skriver tidningen Hem & Hyra. 

Hyresgästen la ut en annons på Blocket, där en politiker som sitter i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget fick syn på den. 

– Politikern frågade om vi hyr ut lägenheter på Blocket nu och svaret blev förstås att ”nej, det gör vi inte”. Då uppdagades det här, säger Arne Fältin till Hem & hyra och fortsätter med att kommentera tilltaget med "inte så smart". 

Bostadsbolaget kontaktade hyresgästen som var utomlands, men som enligt Arne Fältin "fick väldigt bråttom hem". 

Hyresgästen fick dock behålla kontraktet, eftersom lägenheten inte hunnit hyras ut än. Annars kan bostadsbolagen sedan en lagändring som trädde i kraft den 1 oktober, vräka hyresgäster som hyrt ut sina bostäder utan värdens tillstånd. Samma sak gäller om hyresgästen tar ut överhyra. Sedan lagändringen krävs inte ens en varning, men hyresgästen kan överklaga uppsägelsen till hyresnämnden eller tingsrätten. 

Upp till två års överhyra kan förstahandshyresgästen dessutom tvingas betala tillbaka, mot tidigare ett år. Den som hyr ut sin lägenhet utan värdens tillstånd och dessutom tar ut överhyra riskerar att dömas till böter eller fängelse i högst två år. 10-15 procent anses vara skälig överhyra, om bostaden är möblerad. Lagändringen gäller bara hyresrätter, bostadsrätter är det tillåtet att ta ut överhyra för. 

Rolf Carlsson är ordförande i Hyresgästföreningen i Flen. Han tycker att skärpningen av lagen är rimlig. 

– Jag tycker att det är fullt rimligt, att den som gör på den viset kan förlora kontraktet. 

Han har inte kontaktats av medlemmar i Flen, som drabbats av den hårdare lagen om överhyror och andrahandsuthyrning. 

– Att de som sitter på kontrakten hyr ut i andra hand och höjer hyran i andra hand, det tycker jag är helt fel. Men jag tror inte det varit mycket sådant i Flen. Tidigare har det funnits rätt gott om lägenheter, även om det är lite svårare nu. 

Däremot tror Rolf Carlsson att det ganska ofta förekommer, att för många personer bor i lägenheterna. 

– Jag tror att det bor många inneboende, att man bor för många tillsammans. Det är svårare att komma åt, för inneboende gäster får ju alla ha. 

För tillfället finns inga lägenheter i Flens kommun till uthyrning på Blocket. 

Karta: Flen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!