Ett femtiotal dressyrintresserade samlades på Sparreholms slotts hästcenter under söndagen, för att lära och inspireras av Manuel Jorge de Oliveira. Han är hästcentrets mentor och kommer för kurser och träningar varannan månad.

Söndagen handlade delvis om piaff och passage, rörelser i den högre skolan inom klassisk dressyr. Förenklat går det att beskriva piaff som att hästen travar, alltså springer på det sätt som inte är galopp, på stället. I passage har hästen ett längre svävningsmoment än i vanlig trav, det ser ut som att den rör sig i slow motion. Rörelserna ser väldigt fina ut, men Manuel Jorge de Oliveira underströk att de inte bara är för uppvisnings skull.

‒Det är bra gymnastik för hästen. Den blir starkare och mer flexibel i all ridning. Men det är som ett vapen, du kan använda det på ett bra sätt eller på ett dåligt sätt. Om du vet hur du ska rida piaff och passage så gör det gott, vet du det inte så gör det skada. Man måste vara försiktig, säger han.

Artikelbild

Piaff, passage och lite spansk trav visades upp i ridhuset under Manuel Jorge de Oliveiras clinic.

Fyra ekipage från hästcentret deltog i clinicen, och med Manuel Jorge de Oliveiras stöd visades även litet spansk trav upp. Rörelsen är väldigt lik passagen, men hästens framben är mer utsträckta och det ser ut som hästen marscherar.

Innan han själv satt upp i sadeln och demonstrerade sin ridkonst för publiken, visade en av hästcentrets ryttare upp ett stycke avancerad dressyr – i damsadel. Den speciella sadeln har sin historia i en tid då kvinnor inte bar byxor, och det dessutom ansågs ovärdigt för en kvinna att rida grensle. Ryttarens båda ben ligger på ena sidan om hästen, vilket möjliggör att rida klädd i kjol. Det försvårar ridningen, eftersom ryttaren bara har en skänkel att kommunicera med hästen med.

Manuel Jorge de Oliveira vill att ryttaren ska rida med mjuka och lätta hjälper för att ekipaget ska vara i balans. Han beskriver ridningen som en dans.

‒Man ska alltid arbeta med hästen, aldrig mot den. Är man på dåligt humör är det lika bra att inte rida. Man ska alltid vara glad när man rider, säger han innan han svingade sig upp på en av hästcentrets lusitanohästar.