Två miljoner, så många stölder sker i svenska butiker varje år. Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel uppskattar värdet för stölderna till över fyra och en halv miljard kronor.
Men även om brotten sker också i Flens kommun vittnar flera handlare om att problemen är relativt hanterbara.
– I det stora hela är det inget stort problem, sen har vi vissa vi känner igen och då försöker vi hålla utkik men vi är nog ganska lyckligt lottade, säger Stephan Adolfsson på Tempo i Malmköping och får medhåll av kollegan Fredrik Alexandersson.
– På små orter känner man varandra och det gör nog att det blir mindre stölder här, jag tror vi är väldigt förskonade.
Enligt Svensk Handel anmäls två procent av alla butiksstölder, hälften av brottsutredningarna läggs ner och en tredjedel av de polisanmälda fallen leder till fällande domar. Bland personer som döms till dagsböter är det två av tio som betalar.
– Vi brukar inte polisanmäla, oftast är det något litet som tuggummi och det kanske är lättare att bara ringa föräldrarna, säger Stephan Adolfsson.
För att få ner brottsstatistiken blir arbetet med att förebygga stölder viktigt för butiksägarna, något som butikschefen på Willys i Flen, Linda Persson, arbetar mycket med.
– Vi jobbar med att stöldmärka varorna, bra kundbemötande, vara mycket ute i butiken och hålla uppsikt. Vi försöker hänga med och se vad som man behöver ha extra koll på, till exempel har vi plockat bort snabbkaffepåsarna och har dem bakom kassan numera, säger hon och menar att problemen är mycket större i Stockholm där hon tidigare arbetat.
– Det är ganska lugnt här men det är samma saker som stjäls på både små och stora orter, små saker med stort värde.
Svensk handel råder att placera stöldbegärliga varor synligt i närheten av kassan, att personalen utbildas i bemötande och uppmärksammar kunder.
Vidare tipsar de om en bra kameraövervakning och varularm samt att inte ha brutna förpackningar synliga.