Mackan är en tioårig portugisisk vattenhund, samma ras som USA:s president Obama har, och har tävlat i agility i sex år tillsammans med sin ägare Marie Brännman.
Men till helgens SM-tävlingar var det den fyråriga kompisen Tyra som var tänkt att starta.
– Jag kvalificerade mig med henne men hon har skadat sig. Man får byta om man visar upp veterinärintyg så då kör vi med Mackan i stället trots att han ska sluta tävla, säger Marie Brännman som tävlar i ett lag med tre andra ekipage. Sammanlagt ställs de mot 74 andra lag.
– Det är en vinst att bara ha kvalificerat sig men vi ska ut och ge järnet. Mellan plats 20 och 30 någonstans, då är vi nöjda, säger Marie Brännman.
Staffordshire bullterrier, border collie och shetland sheepdog är raser som nämns när den bäst lämpade agilityrasen kommer på tal och portugisisk vattenhund sticker ut.
– Vi är inte lika snabba som vissa men vi gör mindre misstag. Vi kvalificerade oss på bara två tävlingar, säger Marie Brännman.
Agility såg dagens ljus på en hundutställning i England för snart 40 år sedan, då som en pausunderhållning. Men det fartfyllda uppvisandet visade sig ha en stor dragningskraft och blev snart en succé.
1987 blev sporten officiellt godkänd i Sverige.
Hund och förare ska ta sig igenom en hinderbana så fort som möjligt utan att ramla av något hinder eller att hunden vägrar eller undviker någon av utmaningar längs banan.
Utmaningen kan komma i form av tunnlar, gungbrädor, däck och oftast även en bom som hunden ska balansera på.
– Det är mycket träning för föraren också, och hjärngympa, säger Marie Brännman
För att bli framgångsrika i agility krävs mängder av samövning. Tävlingsmomentet utförs i hög fart och minsta miss blir snabbt kostsam – och synbar.
Sporten är krävande för hunden, oavsett ras, och hunden måste ha blivit ett och ett halvt år innan den får tävla.
Vad är det bästa med agility?
– Det är en sport för alla, gammal, ung, smärt, mullig, alla hundraser och det är fantastiskt roligt både för hund och förare. Det finns till och med rullstolsburna som kör agility och det är en underbar gemenskap, säger Marie Brännman.