Under 2000-talet ökade försörjningsstödet som kommunen betalade ut lavinartat. Det handlade om 20-procentig ökning per år. Då fattade politikerna ett beslut om att försörjningsstödet skulle halveras på några år. Nu är man nästan där. Vid senaste årsskiftet hade försörjningsstödet minskat med 42 procent jämfört med år 2013.
– Det beror på många olika saker, inte bara ett beslut, säger Jukka Taipale, socialchef.
Han säger att kommunen har satsat mycket på att ha praktikanter och att ha fått bidrag från arbetsförmedlingen och på så sätt kunnat anställa folk.
– Med nystartsjobb har vi lyckats bättre än många andra kommuner. Vi har gjort en matchning av individer och arbetsplatser. Vi har utbildat handledare som tar emot nystartsjobbare.
Enligt Jukka Taipale gick 19 av 20 personer i den första gruppen som fick nystartsjobb vidare till studier eller arbete.
– Det här var kanske inte personer som just då skulle ha haft försörjningsstöd men som hade riskerat att söka det längre fram.
Frågan är hur försörjningsstödet kunde öka så mycket tidigare under 2000-talet.
– Handläggarresurserna hade inte följt med. Sedan har vi utvecklat resurserna så att handläggarna har hunnit att sätta sig in i ärendena mer så att individerna har fått rätt hjälp.
Betalade ni mer regelmässigt bara ut försörjningsstöd tidigare?
– Nej, så vill jag inte säga, men vi har vässat åtgärdspaketen. Vi vet mer om målgruppen och individen och då kan vi anpassa åtgärderna. Det är allt som oftast vi i samarbete med individen.
Jukka Taipale säger att socialförvaltningen har lärt sig mer om de grupper som har försörjningsstöd genom att samla in statistik och information. Förvaltningen har tittat på varför folk har försörjningsstöd och vad som är vägen ut. Dessutom planeras redan vid första kontakten för vägen ut från försörjningsstöd.
År 2015 betalade kommunen ut 19 miljoner kronor i försörjningsstöd.
– Jag har räknat på vad vi skulle hamna på för siffra om vi hade fortsatt ha samma utveckling för försörjningsstödet som de senaste tio åren. Då hade det varit 55 miljoner kronor. Det är inte bara bra för kommunen utan också för individen att vi har fått ned försörjningsstödet, säger Jukka Taipale.
Han säger också att samarbetet mellan kommunen och arbetsförmedlingen har betytt mycket för att kommunen har lyckats få ned utgifterna för försörjningsstödet.
Nu ska socialförvaltningen arbeta vidare med att minska försörjningsstödet.
– Men det går inte i samma minskningstakt som tidigare. Nu måste vi göra annat. Under hösten ska vi kartlägga alla bidragstagare och ha fokus på de som har fått stöd i över tio månader. Vi ska också påbörja motiverande intervju med bidragstagare. Vi ska förstärka motivationen till vägen ut.