Det har gått 1,5 år sedan boendet för ensamkommande flyktingbarn öppnade på Villagatan i Flen. Sedan februari har Per Norén ansvarat för boendet då han är chef för arbetsmarknad och introduktion i Flens kommun.
Han tycker att verksamheten fungerar som den ska. Killarna lär sig språket snabbt tack vare bra skolundervisning och att personalen på boendet alltid talar svenska med dem, och trots att de kommer från olika kulturer är det sällan konflikter.
- Det som är handlar om sådant tjafs vid köksbordet som man kan ha med sina egna barn, som läggtider och vad man ska titta på på tv, säger Per Norén.
Till skillnad från i Vellinge, där ungdomarna fick smyga in i boendet på kvällen för att undvika uppståndelse, vill Per Norén snarare ha mer kontakt med Flensborna.
- Jag önskar att man bara kör in huvudet och tar en fika. Ungdomarna behöver kontakt med det svenska samhället genom till exempel grannar eller föreningsliv.
I Vellinge samlades hundratals invånare till ett protestmöte för att 30 ensamkommande flyktingbarn skulle placeras i kommunen. Högsta ledningen, bland annat kommunalrådet och ekonomichefen i Vellinge, försöker att hitta kryphål för att hindra ungdomarna från att komma dit och ställa till med ofog.
- Jag ser inte ungdomarna som problem. Utgångspunkten har i stället varit det bästa för ungdomarna och att vi bidrar med det vi kan från kommunens sida, säger Per Norén.
Han är oroad över att cirka 500 ungdomar i Sverige sitter fast i transit och inte har fått en kommun att flytta till. Varje gång boendet i Flen har en ledig plats är den hett eftertraktad. Per Norén tror att Flen kan ta emot fler ungdomar om den politiska viljan finns.
- Det är en politisk fråga, men rent praktiskt anser jag att det går att öka antalet barn.