Om två veckor avslutar Flens kommun sitt projekt Kommunal språkvän. En satsning där kommunanställda i Flen har matchats ihop nyanlända för att kunna vara språkvänner under arbetstid. Språkvännerna har haft möjlighet att ses en timme i veckan vid tio tillfällen.
– Vi har haft språkvänsverksamhet på ideell basis och kunde se hur intresset sjönk. Då såg vi detta som en möjlighet att utveckla verksamheten, säger Sara Branegård som är kommunens integrationskoordinator.
Under våren började matchningen och under hösten började språkvännerna ses. En av de kommunanställda som nappade på idén var säkerhets- och beredskapssamordnaren Anton Cortinovis.
– Jag har själv flyttat hit från Norrbotten och det här är ett väldigt bra sätt att lära känna nytt folk och lära sig om saker som om annat än det man är van vid själv. Det har varit jätteroligt och givande, säger Anton Cortinovis som tillträdde sin tjäns i somras.
Han parades ihop med Molham Alsairafi som kom till Sverige från Syrien för tre och ett halvt år sedan och som flyttade till Malmköping i somras.
– Anton har lärt mig många ord på svenska som jag inte visste sedan innan. Han använder orden och jag sparar dem i huvudet. Det är jättebra för mig, jag behöver det, säger Molham Alsairafi som läser SFI.
Men språkutbytet går även åt motsatt håll.
– Jag har lärt honom arabiska ord också och han frågar hela tiden vad olika saker heter på arabiska, säger Molham Alsairafi.
De träffades första gången på biblioteket och Molham Alsairafi har varit med när Anton Cortinovis arrangerade en föreläsning om totalförsvar. Men de har mest setts utanför arbetstid då de bor nära varandra i Malmköping. De har ätit middag hemma hos Molham Alsairafis familj och delar både musik- och fotbollsintresse.
– Jag har fått en ny polare, det är det bästa. Det var en supermatchning. Jag tycker att alla borde ta chansen, säger Anton Cortinovis.
Den sista januari ska projektet, som avslutas i februari, presenteras för kommunledningsgruppen. Sara Branegård hoppas att det ska leda till att projektet implementeras i kommunens ordinarie verksamhet. Totalt matchades 13 språkvänspar ihop under hösten.
– När vi lyckas med matchningen ser vi hur det bidrar till integrationen och ger olika kunskaper. Nyanlända får en chans att se vad vi gör och samtidigt lära sig nya ord och få ett nätverk, säger Sara Branegård.