PÄ taket pÄ Markus à kerman och Maria Larssons villa i centrala Flen glimrar det bland tegelpannorna. Solcellspanelerna som monterades hÀromdagen ska producera el och pÄ sÄ sÀtt halvera deras elkostnad - pÄ lÀngre sikt. Familjen rÀknar med att om cirka 15 Är har det gÄtt jÀmt upp med installationskostnaderna.
- Vi vill inte tjÀna pengar. Vi vill göra det vi kan för miljön och det kÀnns bra. Vanligast Àr ju att man hör att folk anvÀnder sig av solceller för att fÄ vÀrme. Men vi fastnade fÄr att producera egen el genom solen, berÀttar Markus
Med sina 24 solcellspaneler förvÀntas familjen à kerman-Larssons kunna producera 5 000 kilowatt per Är, vilket kan leda till att de halverar Ärsbehovet av inköpt el. Men det finns fler bidragande faktorer.
- Den optimala taklutningen för bÀsta effekt Àr 45 grader. VÄrt taks lutning ligger pÄ 20 grader. Solexponeringen Àr ocksÄ avgörande. Hustaket ligger bra positionsmÀssigt, men vi fÄr helt enkelt se vad vÄra solceller ger, sÀger Markus.
Familjens anlÀggning kostade 150 000 kronor. Utan det statliga bidraget för solceller hade de inte haft möjligt att investera.
- Man kan fÄ upptill 45 procent av installationskostanden i statligt bidrag. Vi sökte redan i höstas. DÄ var pengarna slut, men vi tÀnkte att vi lika gÀrna kan skicka in en ansökan och i vÄras blev den beviljad. Det var avgörande fÄr oss, berÀttar Markus.
Den stora frÄgan som familjen fÄr av andra Àr hur mycket de kommer att tjÀna pÄ detta.
- Det Àr synd att man inte kan göra nÄgot om man inte tjÀnar pengar pÄ det. Men dÀremot kan man köpa dyra bilar som drar massa bensin. Lite konstig syn, sÀger Markus.
Men samtidigt förstÄr han att man mÄste dra en grÀns. Drömmen Àr ett nybyggt hus dÀr allt Àr genomtÀnkt ur miljöperspektiv. Men det Àr för dyrt.
- Ett hus enligt vÄra drömmar skulle kosta bra mycket mer Àn en vanlig villa. Vi gör det vi kan genom att sortera sopor, köpa energisnÄla vitvaror, köra en bensinsnÄl bil och sÄ vidare. Och nu var det solcellernas tur, sÀger Markus.