Alla möten under samma tak i Flen

Ett projekt med besparingar i tid, pengar och det humanitära – det är vad Kaj Johansson vill att Flen ska jobba för.

Flen2016-10-07 17:05

Med projektet Mötesplatser vill Kaj Johansson från Vänsterpartiet i Flen underlätta för nyanlända att komma in i det svenska samhället.

Projektets kärna är att sammanföra flera myndigheter på en och samma plats med målet att avsevärt förkorta processen för den nyanlända efter att ha fått permanent uppehållstillstånd.

– I dag kan det ibland ta månader innan man får ordning på alla myndighetskontakter och många råkar ut för problem längs vägen. Saker som är självklara för oss är inte det för nyanlända, som vart man ska vända sig för en sjukförsäkring till exempel, säger Kaj Johansson.

Med projektet samlas i stället myndigheter som Migrationsverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten och kommunen under ett och samma tak, gärna i samband med beskedet om att personen i fråga får stanna i landet.

– Efter beskedet kan de gå in i nästa rum, där sitter till exempel någon från Skatteverket och hjälper till med de fyra sista siffrorna och så vidare. Då skulle en process som tar månader kunna gå på timmar, säger Johansson.

Andra nödvändigheter som identifikationshandlingar och bankkonton är också något som kan ordnas längs den snitslade banan.

Projektet startades av SKL, Sveriges kommuner och landsting, och de agerar samordnare för initiativet som har testats i en handfull kommuner med lyckat utfall. Nu är det Kaj Johanssons förhoppning att även Flen ska bli en mötesplatskommun.

– Myndigheterna är separerade från varandra och har ofta ganska begränsad kunskap om vad de andra gör. Utvärderingarna har visat att även det området blir bättre och det är en positiv bieffekt.

Kaj Johansson lyfte frågan om projektet på senaste kommunfullmäktige och fick positivt gehör.

– Jag har nog aldrig fått så lite motstånd för något tidigare. Flens kommun har yttrat intresse och nu handlar det om hur SKL bygger ut det.

Det är dock inte bara upp till Flens beslutsfattare om det blir verklighet, kommunens faciliteter är avgörande och Flen kommer behöva hjälp från kranskommunerna om SKL ska välja att anlägga en mötesplats i området. Det finns även en mindre version som kan bli aktuell, likt en filial eller en mötesplasts light, kallad satellit.

– Förutom den rent humanitära aspekten innebär det en besparing för myndigheterna på ungefär 27 000 per person, säger Kaj Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om