Dunkers IF vill starta upp ett nytt damlag, efter snart två år utan. Division 4-spel är målet för 2019.

– Det är synd. Här finns 95 tjejer i åldrarna 7–15 år som spelar. Sedan försvinner de bara. Hade vi ett a-lag så skulle vi kunna behålla dem, säger nytillträdda ordföranden Ralf Widholm.

På söndagseftermiddagen hade han och övriga klubbledningen bjudit in till ett uppstartsmöte för satsningen. Förhoppningen var att 20–25 intresserade skulle dyka upp, men det blev inte fler än fyra som samlades i klubbhuset.

Där fick de träffa och prata med Annica Svensson och Vaila Barsley från Eskilstuna United – ett lag som Dunkers IF skulle vilja att det blivande damlaget kunde utarbeta något slags samarbete med.

– Man kan samarbeta på flera olika sätt, bland annat med träningar. Vi kanske kan skicka några tjejer till Tunavallen och de kan skicka några till Dalvallen, funderar Ralf Widholm, som tror att Eskilstuna United skulle ha mest att vinna på ett sådant samarbete:

– Då kan de lätt fånga upp några av talangerna vi får fram här.

Annica Svensson och Vaila Barsley gillar idén om ett damlag i Dunkers IF.

– Jag var tvungen att flytta för att kunna spela vidare, det fanns inget damlag där jag växte upp. Det är en stor fördel att kunna spela lokalt, säger Annica Svensson som spelat i United sedan 2014.

– Sådana här lag är en jättebra miljö att börja sin karriär i, säger Vaila Barsley, som kom till Eskilstuna 2013.

Trots att inte så många kom till uppstartsmötet är föreningens tanke att gå vidare med planerna på ett damlag. De ska kontakta andra som har uttryckt att de är intresserade, men som av olika skäl inte kom på mötet. Styrelsen ska också besöka skolor för att informera, och de fyra tjejerna som kom uppmuntrades att prata med sina kompisar.

– Om ni har några duktiga spelare i flicklaget så kan man låta dem träna med damlaget också. Det kan vara väldigt utvecklande, säger Vaila Barsley.

Den 8 september ska det hållas en första träning med det nya laget, med klubbens befintliga tränare. Ralf Widholm säger att samtal förs för att knyta en ny tränare till damlaget, men inget är påskrivet ännu.

– Kan ni få ihop 25 spelare så vore det bra. 20 kanske är mer realistiskt. Det är alltid någon som är sjuk, och man vill inte riskera att stå med bara elva spelare när det är dags för match. Är man några fler så blir träningarna roligare också, säger Annica Svensson.