Det är en välmående och stabil 100-åring som jubilerar. När körledaren Alex Hammarin år 1919 samlade ortens skönsjungande skara uppgick medlemsantalet raskt till 20 personer. Den siffran står sig än i dag.

Gunbritt Solberg, Ann-Britt Flodin och Cecilia Flodin kommer med gemensamma krafter upp i närmare ett halvt sekel av körsång. Cecilia Flodin är veteranen i gänget, men med sina 30 år ligger hon ändå i lä inom familjen.

– Min mamma sjöng i Flens kyrkokör i 65 år. Själv har jag fått vänner för livet och det är så härligt att framföra sångerna tillsammans. Vi har även gjort många resor genom åren, exempelvis till Gotland och Dalarna.

Artikelbild

| Flens kyrkokör förevigade 1929. Körledaren på den tiden hette Alex Hammarin.

Gunbritt Solberg är inne på samma spår.

– Jag började i kören när min man dog. Alla var underbara, det är avkoppling för själ och hjärta och gemenskapen är fantastisk. Många har förutfattade meningar och tror att det är tungt för att det är en kyrkokör. Självklart är de kyrkliga traditionerna viktiga men vi sjunger allt möjligt och har även en lättsam repertoar.

Uppladdningen inför den stundande kärlekskonserten i Stenhammarskolans aula den 4 maj pågår för fullt och biljetter finns redan till försäljning på biblioteket. Konserten har blivit en tradition, årets upplaga är den sjunde i ordningen. På repertoaren står kärleksfulla tolkningar av det gångna seklets låtskatt, givetvis framförda under hundra (!) minuter.

– Det ska vi klara! Om nu någon sitter med stoppur och det blir tid över så sjunger vi väl en låt till, skrattar Ann-Britt Flodin.

Artikelbild

| Flens kyrkokör har endast haft fyra körledare under sin hundraåriga historia. Idag är det Tommy Karlsson som innehar uppdraget.

Visuellt utlovar trion en liten blinkning till svunna tider, musikaliskt har det inte varit helt lätt att göra urvalet.

– Kärlek kan se ut på så många sätt, den kan ju även vara till hembygden. Vi kommer att börja med en sång från tidigt 1900-tal för stämningens skull. Sedan blir det bland annat "Lyckliga gatan", Två små fåglar på en gren" och "Min soldat", berättar Gunbritt Solberg.

– Det blir Beatlesmedley och Elvis också – såklart! Det spretar både hit och dit, säger Ann-Britt Flodin och fortsätter:

– I höst har vi vår jubileumskonsert med traditionell körsång i Flens kyrka. Sedan ska vi resa till Tallinn och hälsa på Sveriges ambassadör Mikael Eriksson som har sjungit i kören.

Hur ser ni på framtiden?

– Det blir hundra år till, minst. Vi är ett strävsamt gäng, bedyrar Gunbritt Solberg.