Gemensamt för städerna som hamnade på topplistan är att de alla drabbades hårt av rivningsvågen på 60- och 70-talet i Sverige. Många av motiveringarna lyfter fram hur stadskärnornas gamla stenhus revs till förmån för "lådor" som de tidstypiska 60- och 70-tals husen kallas i sammanhanget.

I motiveringen för sjundeplatsen som tilldelades Flen, står bland annat:

"I det här betonglandskapet kan inga blommor överleva. Det fanns långt gångna planer på att Flen skulle få en rejäl uppfräschning och nya shoppingcenter i samband med byggboomen under slutet av 1990-talet. Istället kom finanskrisen och grusade hoppet för stackars Flen."

Även Eskilstuna hamnade på listan, men på den blygsammare plats 22. Som nummer två på listan hamnade Västerås, följt av Hässleholm på tredje plats.

Arkitekturupproret började som en Facebookgrupp 2014 och växte snabbt till en folkrörelse med tiotusentals medlemmar. 2016 bildades den ideella föreningen Arkitekturupproret. Föreningen vill skapa trivsammare och vackrare städer och boendemiljöer genom bland annat debattartiklar, folkomröstningar och föredrag.