I helgen avgjordes Andra chansen och för första gången var Kristianstad värdstad för evenemanget. Andra chansen-veckan är lite av en transportsträcka fram till finalen, den är inte så händelserik. Artisterna kan sina nummer och det ändras inte så mycket från deltävlingarna utan det mesta känns igen.

Kristianstad som värdstad har dock satsat ordentligt och lyckades fylla hela torget med besökare under torsdagens välkomstfest och likaså under lördagens direktsända "Melodikrysset", som sändes live från torget i Kristianstad. Lördagens tv-sändning var kanske ett av de bästa programmen hittills där tempot var högt rakt igenom och hade ett av de bättre öppningsnumren som fick igång publiken ordentligt inne i arenan.

Andra chansens dueller skapar också ett större spänningsmoment än normalt i programmet. Melodifestivalens manus har annars varit ett stort samtalsämne under deltävlingarna och det har väl inte hållit den nivå som vi är vana vid, men jag tycker man räddar upp det en del i helgens Andra chansen-program, nu återstår att se om finalprogrammet kan bli ännu bättre.

Samtliga tävlande artister i andra chansen svarade för bra prestationer och det har känts som att alla har höjt sig ett snäpp under veckans repetitioner. På förhand så var det två dueller med ganska given utgång och två stycken som har känts väldigt ovissa. Felix Sandman och Mendez har varit veckans stora favoriter i sina dueller och båda dessa infriade favoritskapet i lördags.

Felix Sandman fortsätter att övertyga och gör verkligen sitt nummer rättvisa, han framför det med en enorm inlevelse och låten bara växer och växer, det här kan bli riktigt farligt i finalen.

Mendez som tidigare haft problem med sången lyckades sätta allt klart bättre i lördags och slog ut Sigrid Bernson i sin duell. Två rättvisa finalister och låtar som verkligen hör hemma i finalen. De andra två duellerna var mer svårtippade och till slut stod det klart att Margaret var vinnare i duellen mot Moncho. Renaida lyckades sedan slå ut Olivia Eliasson i sin duell. Detta innebär att Nyköpingstjejen är med i nästa veckas final, välförtjänt för Renaida som gör sitt nummer riktigt bra.

Nu vänder vi snabbt blickarna mot nästa veckas final i Stockholm. Finalen avgörs som vanligt i Friends Arena och det är i år ett mycket jämnt finalfält utan någon tydlig vinnarkandidat. Det är flera bidrag som har chansen och det lär bli en rafflande final på lördag.

Bland förhandsfavoriterna nämns Benjamin Ingrosso, Mariette och Liamoo. Jag vill dock varna kraftigt för Felix Sandman som jag tror kan vinna hela tävlingen och glöm heller inte bort outsidern John Lundvik.