Pilen landar i Hacksta i norra Vingåker. Jag irrar runt lite i området innan jag bestämmer mig för att ställa bilen vid ett vägskäl, här finns endast en stor åker och två vita moderna villor med perfekt ansat gräs. Jag går längst med Västergårdsgatan och börjar höra ljudet av maskiner en bit bort. Ljudet leder in mig på en grusplan där flera traktorer och däck står uppradade längs väggarna på tre lador och en mindre butik med motordelar.

På en skylt till butiken läser jag: Jacobssons smide & motor. Jag går in och träffar där Stefan Jacobsson, som är delägare i familjeföretaget som han har tillsammans med sin pappa Bengt Jacobsson, och som startades av farfar Eric Jacobsson.

Far och son visar mig runt på området där de driver sin reparationsservice för lantbruksmaskiner, de sysslar även med svets och smideri, det har de gjort sedan starten 1941.

Artikelbild

Rickard Pettersson står och lagar en punktering på ett däck.

– Farfars gamla smedja finns kvar, vi vill försöka behålla lite av det gamla även fast vi förnyar oss hela tiden, det är nostalgi. Farfar fixade mest med skohorn och vässade jordspätt, det fick han 20 öre för, säger Stefan Jacobsson.

Verksamheten låg fram till 1961 på den åker där Högsjövägen går i dag. Men i samband med bygget av vägen flyttade verksamheten några meter bort.

– Det var hösten 1961, då byggde vi smedjan vi står i nu, som vi fortfarande använder ibland. Vi har kvar bokföringen från första månaden, då fick han ihop 135 kronor. Men sedan dess har vi byggt ut säkert tolv gånger, säger Bengt Jacobsson.

Idag är de fyra anställda på företaget och Stefan Jacobsson berättar att det lilla företaget är som en familj som kämpar tillsammans då det råder tuffare tider i branschen.

Artikelbild

Stefan Jacobsson utanför butiken.

– Det är lite annorlunda i år, det har varit så torrt och det påverkar bönderna, som i sin tur påverkar oss. Många bönder lägger ner sin verksamhet. I vanliga fall har vi väldigt mycket att göra nu i skördetider. Men vi har tänkt på att börja med skogsmaskinservice. Det gäller att hela tiden förnya sig, säger han.