Landets bostadsmarknad har präglats av det prisfall som inledde året och som till stor del förklaras av de skärpta amorteringskrav som införts. Men medan en återhämtning under slutet av året gjorde att priserna på villor och bostadsrätter i princip var oförändrade i riket under 2018, sjönk bostadspriserna i Sörmland med 5,2 procent för bostadsrätter och 1,1 procent för villor. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Totalt såldes 1798 villor i länet under fjolåret till ett genomsnittligt pris på 2,7 miljoner kronor. I Eskilstuna backade villapriserna med 5,2 procent och i Flen med hela 10,9 procent. I Katrineholm däremot steg de med 7,2 procent och i Nyköping med 3,5 procent.

Tendensen är densamma för bostadsrätter, med sjunkande priser i Eskilstuna, Flen och Trosa medan Katrineholm och Nyköping visar stigande prisutveckling.

Bedömare tror inte att marknaden kommer att bjuda på någon större dramatik den närmaste tiden.

– Vi ser en ökad stabilitet i priserna men höjda räntor, amorteringskrav och konjunkturutvecklingen riskerar att göra prisutvecklingen ojämn, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Han tror att 2019 blir köparnas marknad.

– Säljarna behöver vara förberedda på att försäljningarna tar längre tid och att man inte får lika höga slutpriser som vid pristoppen. Köparna kan kosta på sig att vara mer kräsna, särskilt för de som är på jakt efter större bostäder. Då kan det vara ett gynnsamt läge för att göra en affär, säger han.

I en analys av Mäklarstatistiks siffror som Fastighetsbyrån gjort framkommer att sekelskifteslägenheter i Sörmland backat mest i pris. Bostadsrätter byggda före 1910 sjönk med 13 procent medan nyproducerade lägenheter och lägenheter byggda efter 2010 ökar i pris.

– När det gäller nyproduktion kan det dock bero mer på hur byggarna satt priser än att efterfrågan ökat, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.