En ny vinkyl lastas av hemma hos Robert Lindman i Vingåker. Här kommer det att finnas plats för mer drycker av ädla slag. Och det gillar han.

– Jag önskar att jag kunde öppna en champagne varje dag, men så ser ju inte verkligheten ut. Jag tycker champagne är världens bästa dryck. Det ger en lyxig känsla och går att kombinera med mat, och det finns plånboksvänligt bubbel.

Det var hemma vid köksbordet som hans företag Vinkompassen såg dagens ljus för exakt fem år sedan. Nu har det vuxit och har nio anställda. Högkvarteret finns också i Stockholm sedan förra sommaren. Företaget jobbar i korthet med att marknadsföra alkoholhaltiga drycker på uppdrag av svenska importörer.

Artikelbild

– Jag får mycket frågor om vad som passar till vad. Visst finns det riktlinjer, men det enkla svaret är: välj själv, säger Robert Lindman.

– Ofta köper man samma flaska som man alltid köpt. Utmaningen är att flytta handen på hyllan till en annan flaska.

Sverige har uppskattningsvis runt fyra miljoner vinköpare, varav en miljon har ett lite större vinintresse. Robert Lindman vill uppmuntra fler att prova nya smaker och vintern är ett perfekt tillfälle.

– Vi umgås mer under vintern, säger han och menar att då kan det passa att hälla upp något nytt.

– Men det är som med jazz, man kan inte börja spela jättesvår jazz direkt. Man måste ha lite taktkänsla.

Artikelbild

Rätt dryck kan lyfta en måltid, anser Robert Lindman.

Att servera god dryck till god mat menar Robert Lindman lyfter smakerna.

– Men drick måttfullt och drick hellre lite mindre och lite bättre. Det säljs för mycket bag-in-box på Systemet. Köper du en bag-in-box riskerar det att öka din konsumtion av vin säger flera undersökningar.

Artikelbild

Till julbordet serverar Robert Lindman gärna ett vitt vin, Kung Fu Girl, som är en amerikansk riesling. Den röda nyheten Uncle Zin tror han kommer att charma många. Boxen han tipsar om är bra, men han varnar för att förpackningen lätt leder till för många glas.

– Man ska unna sig bättre viner, säger han och förklarar att han och vinintresserade kompisar varit i full färd med att noga komponera nyårsmenyns mat och drycker sedan långt tillbaka. Sannolikt korkas någon flaska bättre champagne upp.

Men Robert Lindman menar att vin inte måste vara dyrt för att vara bra. Det allra viktigaste är just vad man själv gillar, och för att bredda smakbiblioteket kan det vara bra att testa nytt. Han poängterar också att det är konsumenten själv som bestämmer vad som funkar. Vill man dricka rött vin till fisk så ska man det.

– Jag får mycket frågor om vad som passar till vad. Visst finns det riktlinjer, men det enkla svaret är: välj själv! En perfekt matchning lyfter både maten och drycken, precis som helt fel dryck kan förstöra en hel middag.