Bakom utställningen står Ung fritid i samarbete med Eskilstuna konstmuseum. Ungdomar som identifierar sig som hbtq-personer (initialförkortning för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner) har fått möjligheten att arbeta med museets konstpedagog Isabelle Paredes. Tillsammans har de samtalat och skapat kring identitet och existentiella frågor som rör ungdomarnas liv. Equal består av runt 25 personer där den äldsta är 19 år och den yngsta 13 år.

Utgångspunkterna för utställningen har varit: Så här ser jag ut. Så här ser andra mig. Så här känner jag mig. Under sex veckor har ungdomarna jobbat med Mitt perspektiv på Eskilstuna konstmuseum för att sedan bygga utställningen i Verkstan på Munktellarenan.

Samtalen i gruppen har varit en lika viktig del i arbetet som skapandet. Utställningen berättar och ger bilder av hur det kan vara att växa upp som ung hbtq-person.

– Allting i utställningen är i helheten bra. Det ger en inblick i hur vi hbtq-personer känner oss i sin helhet, säger Lukas Svensson Semmelhack 16 år från Eskilstuna, en av ungdomarna i Equal och fortsätter:

– Maskerna vid borden är hur vi känner oss och t-shirtarna på väggarna är hur vi ser oss själva.

Marie Svensson, kultur- och fritidsnämndens ordförande, höll under kvällen ett tal och inledde det så här:

– Jag började nästan gråta när jag kom in i rummet här. Jag fick en sorts frihetskänsla och kände mig alldeles varm inombords.

Utställningen visades endast under tisdagen men arrangörerna hoppas att Eskilstuna kommun ska sätta upp den på flera platser framöver.