– Folk tänker på samspelet i naturen och frågar efter blommor som kan locka insekter. Man är medveten om att det är viktigt att bin och fjärilar finns kvar och man är beredd att hjälpa till så att de blir fler.

För att underlätta för kunderna har Plantagen i Eskilstuna en speciell märkning, en liten fjäril som symbol på växter som är särskilt lämpade.

– Den som vill ha massor av bin och fjärilar i sin trädgård kan till exempel plantera flox. I den brukar det krylla av bin, men lavendel, kantnepeta, solhatt, stockros, riddarsporrar, anemoner och hallon fungerar också jättebra.

Artikelbild

| En blandning av populära stammade träd: körsbär, päron, plommon och äpple samt buskar med amerikanska blåbär.

Intresset för att odla hemma har vuxit under många år. Linda Larsson menar att det bland annat kan bero på att sortimentet som finns att köpa har blivit bredare.

– Det har kommit fler växter för alla möjliga lägen. Det finns exempelvis många fler grässorter nu som tål skugga än vad det fanns förut. Ett bredare utbud gör att det är lättare att anpassa växterna i trädgården till den plats man har.

Odla ätbara växter har varit populärt i många år och de senaste åren har intresset för att odla på balkong och i växthus blivit stort.

­– Många har inglasade balkonger och frågar efter lite mer exotiska växter som olivträd, fikon och små fruktträd, uppstammade träd, som passar på balkong eller i en liten trädgård. Träden som blir mellan 1,5 och 2 meter höga passar perfekt i små utrymmen.

Artikelbild

| Pelargoner tål mycket och är en klassisk växt i balkonglådan. Den här heter Caliope och finns i många färger.

Småträden har funnits i många år men populariteten har vuxit i takt med att fler sorter har utvecklats, säger Linda.

– Träden ympas fram på en grundstam som inte växer så fort och på så sätt kan höjden begränsas.

Artikelbild

| Flox blommar rikligt på våren och lockar till sig många bin och andra insekter.

Pallkragar fortsätter att vara efterfrågade och nu finns de även för balkong. En botten av plast finns att köpa som tillbehör. Fördelen med att odla i en pallkrage i stället för i krukor är att man inte måste vattna lika ofta eftersom det finns mer jord och yta för rötterna att sprida ut sig i.

­– Det är jättepoppis att ha pallkragar med kryddor som timjan, persilja, basilika och även jordgubbar. Många odlar också potatis på balkongen men i hink. Det fungerar också bra.

Amerikanska blåbär är en växt som det säljs mycket av, säger Linda Larsson.

– De är så tacksamma att odla eftersom bären är stora och ger mycket skörd. Sen är det lite roligt för att man kan plocka blåbär från en buske och inte behöver gå ut i skogen. Det finns speciella sorter som passar bättre för kruka och som inte blir så höga. Nu finns det också hallon för kruka.