– Jätteskönt att allt det slit vi lagt ner har gett resultat. Vi har lyssnat in vad svenskarna och Eskilstunaborna vill ha. Vi ökar mest av alla partier.

De andra partierna i Eskilstuna har sagt att de inte vill samarbeta med SD. Hur påverkar det stämningen?

– Det är inte det viktigaste. Vi har sett att de andra partierna har anpassat sig efter vår politik i takt med att vi har blivit större. Moderaterna har redan anpassat sin migrationspolitik efter oss, Socialdemokraterna har sväng rejält nationellt och lokalt i tiggerifrågan och i synen på övervakningskameror. De har inte bara ändrat retoriken utan även den genomförda politiken.

Artikelbild

Hur ser du på ytterligare fyra år i opposition, trots ett bra val?

– Huvudsaken är att vi kan få till en politisk förändring, styra om mot en politik där vi kan komma tillrätta med utanförskapsområden, arbetslösheten, kriminaliteten och att vi kan få trygghet på gator och torg.

Hur ser du på det kommande styret av Eskilstuna?

– Vi får avvakta. S, M och C vill ju fortsätta.

När tror du att SD-dörren kan öppnas?

– Lokalt händer det först när S och M inte får egen majoritet eller när samarbetet skär sig. Vi har sett hur det kan bli i bland annat Danmark. I takt med att vi blir större och allmänt accepterade, och när vi gör vår egen hemläxa med att utesluta olämpliga företrädare så kommer vi allt närmare ett samarbete med andra partier.

Är det något resultat som förvånar dig?

– Jag trodde att Socialdemokraterna skulle backa mer än de gjort med tanke på hur dåligt de har lett Sverige. Det är förvånande att de stått sig så pass bra. Socialdemokraterna skulle backa ännu mer.

När slutresultatet för Eskilstuna nästan var färdigt kunde Kim Fredriksson konstatera att SD är Eskilstunas gått om Moderaterna och numera är det näst största parti.

–Vi fortsätter att öka men jag hade hoppats och trott på någon procentenhet mer. Man måste dock vara nöjd när nästan var femte Eskilstunabo röstar på oss. Det är glädjande.

[custom-embed script="PGRpdiBpZD0ndHQtdmFsZ3JhZmlrJz48L2Rpdj4KPHNjcmlwdCBzcmM9J2h0dHBzOi8vZDZ2cWM3M3I5a25lLmNsb3VkZnJvbnQubmV0L3YxMy90dC13aWRnZXQuanMnPjwvc2NyaXB0Pgo8c2NyaXB0PgogICAgbmV3IHR0LlRUV2lkZ2V0KHsKICAgICAgICBXaGVyZVRvQWRkV2lkZ2V0OiAndHQtdmFsZ3JhZmlrJywKICAgICAgICB0eXBlOiAnY3VzdG9tJywKICAgICAgICBzdWI6ICd2YWxncmFmaWsnLAogICAgICAgIGNsaWVudElEOiAndHQuc2UnLAogICAgfSk7Cjwvc2NyaXB0Pg=="]

[custom-embed script="PGRpdiBpZD0ndHQtdmFscm9ib3QnPjwvZGl2Pgo8c2NyaXB0IHNyYz0naHR0cHM6Ly9kNnZxYzczcjlrbmUuY2xvdWRmcm9udC5uZXQvdjEzL3R0LXdpZGdldC5qcyc+PC9zY3JpcHQ+CjxzY3JpcHQ+CiAgICBuZXcgdHQuVFRXaWRnZXQoewogICAgICAgIFdoZXJlVG9BZGRXaWRnZXQ6ICd0dC12YWxyb2JvdCcsCiAgICAgICAgdHlwZTogJ2N1c3RvbScsCiAgICAgICAgc3ViOiAndmFscm9ib3QnLAogICAgICAgIGNsaWVudElEOiAndHQuc2UnLAogICAgfSk7Cjwvc2NyaXB0Pg=="]