Vad säger vården?

Pernilla Westerberg är verksamhetschef på kliniken för kirurgi och urologi på Mälarsjukhuset. Hon svarar på några allmänna frågor om vad som avgör på vilken avdelning en patient som kommer in akut hamnar.

Eskilstuna2015-01-29 05:00

– Beroende på vilken grundorsak (till sjukdom) man misstänker så hör patienten, förhoppningsvis, till en medicinsk disciplin. På Mälarsjukhuset har de olika medicinska disciplinerna avgränsade vårdplatser. Så i första hand ska patienten vårdas på en vårdavdelning som har hand om de sjukdomarna som hör till den specialiteten, förklarar hon.

Om man inte hittar vad det är patienten lider av, vad händer då? Slussas man på något sätt vidare i vården, till exempel från kirurg till medicin?

– Det är inte i alla fall som man hittar orsaken till lidandet, i många fall kan dessutom besvär gå över utan behandling. I klara fall är det inget bekymmer med överflyttning mellan olika discipliner, men det finns svårare fall där orsaken är svår att finna och även där symptomen är mer diffusa och där kan det var betydligt svårare att hamna rätt.

Om man får en vårdplats på en avdelning som inte är avsedd för det patienten lider av/man misstänker att patienten lider av, vad beror det på? Brist på vårdplatser?

– Ja, i de flesta fall. Vårdplatsbrist handlar om personalbrist, sängen finns men inte personalen att ta hand om patienten. Vårdplatsbristen är en stor utmaning nu och framöver och en komplex fråga.

Måste patienten själv hitta rätt inom vården när man söker för något man inte vet vad det är, eller finns det någon hjälp, till exempel en koordinator?

– Vi har ingen koordinator för oklara fall, jag ser det som att vårdcentralerna är den första instansen för att behandla, diagnosticera och skicka vidare till respektive specialistklinik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om