Slopad rabatt oroar Sörmlandsföretagare

Slopad rabatt på arbetsgivaravgiften för unga ska dra in miljarder till staten. – Som ung är det uppenbart att man tycker det är dumt, säger 20-årige Rebaz Sanar.

Foto:

Eskilstuna2015-04-15 09:20

I färgglada lokaler vid Eskilstunaån sitter Cleaning Services, ett tjänsteföretag som erbjuder städning för privatpersoner och företag. Av företagets åtta anställda är endast två över 26.

– Indirekt är det motiverat att ta in yngre personer med mindre erfarenhet och lära upp dem, säger vd Dan Lainio som räknar med att den slopade rabatten kommer att kosta företaget kring 200 000 kronor om året.

Samtidigt satsar regeringen på så kallade utbildningskontrakt med målet att få unga att gå klart gymnasiet. Även traineejobb ska skapas där staten står för utbildningskostnaden. Argumentet att regeringens utbildningssatsning ska ge flera jobb kan Dan Lainio inte förstå.

– Någon måste ju anställa alla som utbildas.

20-årige Rebaz Sanar arbetar som försäljare på Cleaning Services sedan ett år tillbaka. Själv tror han att hans ålder och personlighet spelade större roll när han anställdes än hans meriter.

Cleaning Services kommer att behålla sina unga anställda även om förslaget går igenom. Andra företag tror sig inte ha råd.

Enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland sina medlemsföretag svarar 50 procent av företagen i Sörmland att de kommer att välja äldre och mer erfarna personer.

– Det kan bli ett dråpslag för ungdomarna, säger Kjell-Ove Arvidsson som tillsammans med Kristina Berggren driver Kokis event och bemanning som hyr ut personal till exempelvis festivaler.

På företaget är 85–90 procent av de drygt hundra anställda under 26.

– Fortsätter jag med mina ungdomar och de andra inte gör det blir det jättesvårt.

Om förslaget går igenom höjs arbetsgivaravgifterna för unga från 15,49 procent till 25,46 procent från 1 augusti. Nästa år slopas rabatten helt. Enligt regeringen beräknas åtgärden dra in cirka 10 miljarder kronor till statskassan 2015 och 19 miljarder 2016.

– Pengarna som kommer tillbaka kommer att satsas på utbildning och det tycker jag är bra. I min värld har den sänkta arbetsgivaravgiften inte lett till fler jobb för unga – inte i den kvantitet som man hade önskat sig, säger Sonja Berthsjö, ordförande i Hotell och restaurangfacket, Mälardalen.

Hon får medhåll av Daniel Söderberg Talebi, ungdomsansvarig på Handels.

– Handels som fackförbund har tittat på andelen unga anställda och det vi tydligt ser är att det inte är större andel unga inom handeln än innan subventionen infördes. De här pengarna kan användas mycket bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om