Så ska MDH:s nya campus se ut

2018 ska det stå klart. Nu börjar högskolans nya campus ta form.

Eskilstuna2015-05-07 09:58

– Det blir en praktbyggnad med fantastisk karaktär. Arkitektbyrån är mån om byggnadens design, säger projektledaren Anna Gulyas.

I somras utsågs det danska arkitektkontoret 3XN:s förslag MDH Torget till vinnare i arkitekttävlingen om ett nytt campus. I februari skrev Mälardalens högskola (MDH) och Eskilstuna kommun på en slutgiltig överenskommelse för det nya campuset.

Nu börjar planerna ta fart ordentligt. Arkitekterna och en projekteringsgrupp med konsulter med olika ansvarsområden håller på att ta fram ritningar och handlingar.

I dag har MDH sin verksamhet i flera gamla industrilokaler i centrala Eskilstuna, med huvudbyggnaden på Drottninggatan.

Tanken med ett nytt campus är att samla all verksamhet på samma ställe. Den nya byggnaden kommer att bli 18 000 kvadratmeter stor och ska ligga där Sporthallen och Vattenpalatset ligger i dag. Bygget ska miljöklassas.

Den gamla delen av badhuset är byggnadsminnesförklarat och ska bevaras och anpassas till de nya högskolelokalerna.

Till arkitekttävlingen tog arkitektbyrån fram de första skisserna, ett idéförslag för ett nytt campus.

– I det här skedet tittar vi på vad som funkar och ändrar det som inte är funktionellt, säger Anna Gulyas.

Gatuplanet ska vara öppet och välkomnande med tre entréer. Huvudentrén vetter mot Hamngatan, men man kommer även att kunna gå in från Bruksgatan och Drottninggatan.

Det nuvarande badhuset är tänkt att bli högskolans hjärta. Genom huvudentrén kommer man till studenttorget – en slags reception för studentservice placerad i badhusdelen.

Entrén från Drottninggatan leder direkt in till ett kafé och restaurang dit alla Eskilstunabor ska känna sig välkomna. Här blir det också en uteservering.

– På våning ett till tre ska det finnas mötesplatser, undervisningslokaler och studieplatser. Våning fyra till sex ska inrymma kontor, konferenslokaler, studentpentry med utsikt över ån och ett stort, gemensamt pentry för personalen, säger Anna Gulyas.

– Ju högre upp i byggnaden man kommer desto lugnare blir det. Där kan studenterna till exempel träffa sina handledare.

I det gamla badhuset ska ett bibliotek inrymmas på andra våningen. Läktarna från badhuset bevaras och används i den nya arkitekturen.

Utvändigt kommer badhusdelen, med långsidan mot Drottninggatan, att vara lägre än nybyggnationen på Hamngatan. För att skapa en naturlig övergång mellan delarna ska det stora komplexet på Hamngatan ha en takhöjd som är lägre närmast badhuset.

– Den nya byggnaden ska inte dominera badhuset, säger Anna Gulyas.

Utvändigt kommer badhusdelen att se ut ungefär som i dag, medan byggnaden mot Hamngatan till stor del kommer att ha en fasad av glas.

– Det blir väldigt mycket glas både inne och ute.

Parallellt med projekteringen pågår detaljplanearbetet hos kommunen. Detaljplanen har gått ut för granskning och väntas godkännas i stadsbyggnadsnämnden i juni. Om allt går enligt planen kan den antas i kommunfullmäktige i september.

Just nu pågår dessutom upphandlingen av en hyresvärd som kan hyra ut de nya lokalerna till högskolan.

– Eftersom vi är en myndighet får vi inte äga några lokaler, förklarar Anna Gulyas.

Den hyresvärd som vinner upphandlingen ska sedan ta fram detaljerade bygghandlingar och upphandla en byggentreprenör. Först därefter är allt klart för byggstart.

– Det troliga är att vi börjar med rivningsarbetet den 1 juni 2016 och börjar bygga under hösten.

Till höstterminen 2018 ska högskolan ha flyttat in och vara beredd att ta emot 4 000 studenter.

– Än så länge håller tidsplanen, säger Anna Gulyas.

MDH:s hemsidor kan du läsa mer om högskolans nya campus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om