Det är Eskilstuna kommuns valsamordnare, Andreas Lindbom som nu går in på slutspurten i sitt arbete som just valsamordnare.

– Ett jobb med en väldigt tydlig deadline, tillägger han och betonar att allra senast måste man befinna sig i sin vallokal klockan 20.00 på valdagen, söndagen 9 september, om man nu alls ska delta i valet.

På frågan om alla valsedlar finns ute i de lokaler som är öppna för förtidsröstning lyder svaret inte alla.

Artikelbild

Allt fler väljer att rösta i riktigt god tid i Eskilstuna. Just till årets val väntas antalet gå över 40 procent.

– Vi har skyldighet att se till att valsedlar finns för alla riksdagspartierna, och alla partier som fick minst en procent av rösterna vid förra valet. Men det är valsedlar utan namn. De politiska partierna ansvarar själva för att valsedlar med namn finns i lokalerna.

Det här betyder att samtliga riksdagspartier och Feministiskt initiativ har valsedlar till riksdagsvalet och att Vård för pengarna har valsedlar till landstingsvalet per automatik.

Frågan om man äger rätt att ändra sig när man väl har förtidsröstat besvaras med ett entydigt ja.

– Men du kan inte förtidsrösta mer än en gång. Ändrar du dig så går du till din vallokal på valdagen och röstar på nytt.

Artikelbild

Det brukar inte vara någon större trängsel till vallokalerna under den första veckan, men fler och fler söker sig till vallokalerna i riktigt god tid.

Att förhandsrösta flera gånger är ingen bra idé eftersom samtliga röster då ogiltigförklaras.

– Det är väldigt få som ändrar sig, men det finns exempel på att någon har sett se en sista partiledardebatt och faktiskt bett att få ändra sin röst.

Artikelbild

Antalet som väljer att rösta i förtid ökar i Eskilstuna. I år förväntas över 40 procent av alla de 78 000 som har rösträtt i Eskilstuna göra sitt val före valdagen.

Villkoren att alls få rösta är som vanligt att du är minst 18 och svensk medborgare för riksdagsvalet, och eller 18 och medborgare i EU eller Norden och folkbokförd i Sverige under de senaste tre åren.

Sista frågan; Kan man få rösta även om man varken kan ta sig till vallokalen eller till förtidsröstningslokalen?

– Ja, det finns undantag. Är du sjuk eller har svårt att röra dig kan du rösta genom ombud. Detta har vi ett speciellt material för som du kan hitta i lokalerna som håller öppet, säger Andreas Lindbom.

40 procent av alla röstberättigade som går och röstar förväntas rösta i förtid i årets val.

[custom-embed script="PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiIGNoYXJzZXQ9InV0Zi04IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vc2VjdXJlLnBvbGxkYWRkeS5jb20vcC8xMDA4NTc1Ny5qcyI+PC9zY3JpcHQ+Cjxub3NjcmlwdD48YSBocmVmPSJodHRwczovL3BvbGxkYWRkeS5jb20vcG9sbC8xMDA4NTc1Ny8iPk7kciB05G5rZXIgZHUgcvZzdGE/PC9hPjwvbm9zY3JpcHQ+"]