Özcan Kaya uppger att lokalen, som inte är godkänd för livsmedelsframställning, togs i bruk för att lösa ett akut problem. Köttkvarnen i Västerås hade gått sönder och bolaget var tvunget hitta en lösning.

– Vi var tvungna att mala kött i Eskilstuna så vi hade över helgen. Därför använde vi cateringköket som vi redan hyrde. Det var ett godkänt kök med godkänd verksamhet innan oss, säger Özcan Kaya.

Lokalen hade flera brister, upplevdes som ohygienisk och i ett angränsande rum fanns det svartmögel. Håller du med om beskrivningen?

– Vi kan olika åsikter om det där men inspektörerna är inte snälla när man saknar tillstånd. Jag har varit i branschen i nästan hela mitt liv och jag vet att de kan vara grymma när de retar sig på något. Lokalen är rengjord av experter, hyresvärden och av oss själva. Att det var lite rörigt håller jag med om men vi hade ju inte heller kommit i gång med verksamheten, säger han.

LÄS MER ► Hamburgerbruket under utredning – ett ton kött kasserat

Beträffande bristerna kring köttets spårbarhet medger Özcan Kaya att det kunde ha skötts bättre.

– Vi köper allt kött till moderbolaget sen bereder vi burgarna och kör ut till restaurangerna. Och där vill de (miljökontoret) att vi ska vi vara noggranna med följesedlarna.

Om det misstänkt ruttna köttet som förvarades i samma hyllsektion som det nymalda köttet i det före detta cateringköket, säger Özcan Kaya:

– Det är inga konstigheter. Älgköttet skulle ha kasserats. Det var inget vi tänkte använda. Men hon (en av inspektörerna) var lite för hastig med sina beslut och slutsatser. Hon trodde att vi gjorde något som inte var riktigt lagligt.

Det kastades även missfärgat kött från restaurangen.

– Det blir lite färgändringar efter ett par dagar men köttet håller fyra, fem dagar. Det fanns inget gammalt kött på restaurangerna, det kan ingen komma och påstå, säger han.

Att allt hamburgerkött i Eskilstunarestaurangen kasserades förklarar Özcan Kaya så här.

– De trodde att köttet var förberett i den där lokalen, men så var det inte. Det köttet var förberett i restaurangen i Västerås, men eftersom vi inte hade några interna följesedlar så kunde köttet inte spåras. Och då fick vi kassera det.

Hur länge det illegala beredningsköket varit i bruk är oklart. Miljökontoret hittade följesedlar och förpackningar från januari och februari.

Özcan Kaya menar dock att köket togs i bruk samma dag som inspektörerna knackade på.

– Lokalen användes bara den där dagen när miljökontoret kom, för att kvarnen i Västerås hade gått sönder. Den kommer inte att användas igen förrän köket är godkänt.

Enligt Özcan Kaya använder Hamburgerbruket både högrev och bringa i sina hamburgare. Köttet kommer, enligt ägaren, från en kött- och charkleverantör i Lindesberg.

– Så gör vi sedan en tid och det berättar vi även i vår marknadsföring. Cirka 60-65 procent i hamburgarna är högrev, 20-25 procent är bringa och resten talg.

Ångrar du något?

– Ja, jag ångrar att jag inte ansökte om tillstånd för lokalen tidigare. Men Hamburgerbruket är ett seriöst företag och jag är en seriös företagare. Vi fuskar ingenstans. Vi har öppnat tre nya enheter på drygt ett år och har över 70 anställda. Vi kör med transparent marknadsföring och använder i möjligaste mån svenska råvaror. Men vi har växt för fort och inte hunnit bygga upp teamet och organisationen runt omkring. Nu tar vi nya tag.

Tror du att den här historien kommer att påverka företaget negativt?

– Hamburgerbruket har en framtid för vi serverar snabbmat, men med bättre kvalitet. Vi har stor passion för det vi gör.

Ändå förvarade ni oskyddad nymald färs i samma utrymme som det gamla, illaluktande köttet. Hur går det ihop?

– Köttet skulle ha kastats tidigare men just då hade vi kort om personal. Där har det brustit, jag erkänner det och det har jag sagt till miljökontoret också. Men det kommer inte att hända igen, det kan jag lova, säger han.

Enligt Özcan Kaya bereds köttet till Eskilstunarestaurangens hamburgare tillsvidare i vid Hamburgerbruket i Västerås.