Åsa Egeld blev Stadsmuseets nya chef i juni i år, men har arbetat på museet i många år.

­– Vi har ett folkbildningsuppdrag att förmedla Eskilstunas historia så att alla kan ta den till sig.

Eskilstuna stadsmuseum är en plats för alla åldrar att besöka. Lilla stadsmuseet, som har funnits sedan 2014, välkomnar de yngre historietörstande besökarna. Åsa Egeld förklarar att det även där finns något för alla åldrar.

­­– Vi har under en längre tid arbetat väldigt målgruppsinriktat. Vi har pratat och gjort mycket tillsammans med våra besökare för att se just hur man vill uppleva sin historia, och vara en del av historien på den platsen där man bor.

De yngre barnen har fått vara med och påverka hur det lilla Stadsmuseet ska se ut. Från början skulle det finnas en tidslinje som löpte genom golvet, men det tyckte inte barnen var intressant.

Delen om Eskilstunas vapenhistoria som ligger placerad en bit in i museet, har byggts upp med hjälp av idéer och råd från högstadie- och gymnasieungdomar.

­­– Det var väldigt viktigt för dem att man kunde röra vid vapnen, berättar Åsa Egeld.

Man får inte heller glömma att besöksantalet även gäller för friluftsmuseerna Rademachersmedjorna och Sörmlandsgården samt Lagerbergs säteri och ångslupen Gerda. Högsäsong för Stadsmuseet är under höst- och sportlov, medan Rademachersmedjorna har mer besökare under sommartid.

Receptionisten Erik Berggren har jobbat på museet sedan maj 2017 och berättar att han känner igen flera av besökarna, särskilt återkommande är familjer som går till det lilla Stadsmuseet.

­­– När jag började här var museet redan på ganska god uppsving, men när jag pratar med tekniker som har arbetat här i 10-15 år hör man verkligen att det har ökat jättemycket.

Familjen Eriksson befinner sig utanför stadsmuseet i väntan på att det ska öppna för dagen. De berättar att de går hit minst två-tre gånger per år, särskilt ofta sedan det lilla Stadsmuseet invigdes.

– Det är väldigt kreativt! Det är roligt för de mindre barnen att leka, säger Saga Eriksson 10 år, om vad som är det bästa med Eskilstuna Stadsmuseum.