– Det är inte så många som gör sin grej. Visst, det finns många profiler inom olika kategorier, men det finns ingen som är precis som du. Därför gäller det att vara sig själv, berättar Erik Karlsson.

Hans youtubekanal är snart två år gammal och den startades i samband med att han utbildade sig till personlig tränare. Innan dess hade träningen varit ett intresse som främst rört han själv.

– I många år tränade jag själv, det var okej för jag gillar att träna själv. Men ibland kände jag mig skitkonstig för att jag hellre tränade än att festa en fredagskväll.

Artikelbild

På nätet sökte han efter andra likasinnade men trots att videobloggande (vlogging) spreds och blev trendigt bland engelsktalande profiler, fanns det relativt få svenskar på plattformen. Där såg Erik Karlsson ett tomrum, som utgjorde grunden till hans kanal, Motgång Erka.

[youtube id="vbopITAvRUI"]

Samtidigt som han jobbar heltid som dryckes- och konfektyransvarig i en livsmedelsbutik har han sedan start lagt ut ungefär ett klipp i veckan. De brukar vara mellan tio minuter och en kvart långa men tar allt ifrån fem timmar till flera timmar per dag i en veckas tid att redigera. Allt beror givetvis på innehållet, som varierar.

– Jag rutar inte in mig på bara kost och träning. Jag gillar att följa människor, se en livsstil och när någon gör något av sitt intresse.

Artikelbild

Idag har kanalen ungefär 4500 följare, som både gillar, kommenterar och mailar. En dag i veckan har Erik Karlsson avsatt till att svara på frågor och bistå med råd – något han själv tycker ger mervärde och skapar en känsla av samhörighet.

– Men jag säger aldrig att jag sitter på det enda rätta eller det bästa sättet. Generaliseringar är inget framgångsrecept, bara för att någon säger att en övning är bra behöver det inte innebära att den är det för alla.

Enligt honom borde fokus när det gäller träning ligga på att ha roligt, när det gäller maten att hitta enkla lösningar, där inga enskilda livsmedel är förbjudna, som fungerar i vardagen och när det kommer till det mentala att hitta nycklar och verktyg som minskar motståndet mot förändringen.

Hans gymresa började när han brutit foten på fotbollsplanen. Planerna om att gå i fotbollsgymnasium i Åtvidaberg grusades och i stället blev det handels- och administrationprogrammet i Katrineholm och efter ett tag ett gymmedlemskap.

– Jag var arg och rastlös efter skadan. Mamma föreslog att jag skulle testa gymmet. Jag hade några kompisar som körde så jag tänkte att okej, jag testar. I början var det jättejobbigt, jag var rädd för att skada mig och att göra fel. Det kändes som att alla tittade på mig, berättar han.

En känsla som han än i dag ibland kan känna, och något som han tror att precis alla, oavsett storlek och gymvana, har med sig ibland. Men med lite extra medkänslighet, ödmjukhet och mod att gå sin egen väg tror han att de flesta kommer långt. Man måste inte vara expert från början, helt enkelt.

– Jag har lärt mig att filma och redigera på egen hand och precis som att man kan se skillnad på kroppen i klippen, ser man precis lika mycket skillnad i hur bra jag är på att redigera, skrattar Erik Karsson och erkänner:

– Jag hade aldrig lagt ut mina första klipp så som de ser ut i dag. Men det är ett gott tecken, att kunna skratta åt det som var. Jag vill vara min bästa version av mig i dag, inte för två år sedan.

Framtidsplanen är att fortsätta och utöka coachingen på nätet, dels genom youtubeklippen men också en egen hemsida.

– Jag vill kunna hjälpa andra att göra deras egen resa så rolig och lätt som möjligt. Men ärligt, har jag hjälpt en enda person med mina klipp, är jag nöjd, avslutar Erik Karlsson.